ŠUMARICE: Nikolić na Velikom školskom času
Foto: KURIR

Moleban za streljane

ŠUMARICE: Nikolić na Velikom školskom času

Društvo -
Kraj spomenika "Peto tri" biće održana tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas, u znak sećanja na više hiljada nedužnih ljudi, koje su fašističke snage streljale u Drugom svetskom ratu

KRAGUJEVAC - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće sutra molebanu u Šumaricama, u Kragujevcu, kod spomenika streljanim đacima i profesorima, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

Nakon toga, kraj spomenika "Peto tri" biće održana tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas, u znak sećanja na više hiljada nedužnih ljudi, koje su fašističke snage streljale u Drugom svetskom ratu.

Manifestacijom Veliki školski čas, Kragujevac i ove godine svetu šalje poruku da se nikada i nigde ne ponovi takav zločin iz Drugog svetskog rata, kada su nemačke okupacione snage u tom gradu i njegovoj okolini straljale hiljade nedužnih muškaraca, žene i dece, među kojima su bili i đaci i profesori Gimnazije.

U okviru Velikog školskog časa, kraj spomenika "Peto tri" biće izveden muzičko-scenski program sačinjen od delova iz više od 30 poema i drama koje su napisali domaći i strani autori u znak sećanja na streljane u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu.

Izbor delova iz poema i drama, izvedenih u protekle tri decenije na Velikom školskom času, priredio je kragujevački književnik Vidosav Stevanović.

Nemačke okupacione snage streljale su 20. i 21. oktobra 1941. godine više hiljada civila u znak odmazde i taj događaj se smatra jednim od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Republike Srbije u Drugom svetskom ratu. Na suđenju u

Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore da je streljano 2.792 građanina, zato što za toliko osoba raspolažu podacima - ko su, gde su i kada rođeni, i čime su se bavili. Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina. Od 2011. godine, 21. oktobar je i državni praznik, a za Kragujevac je i poseban datum koji se obeležava brojnim manifestacija tokom oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track