SUZANA PAUNOVIĆ: Ne razmišljam o fotelji! Vidim sebe u novom Vučićevom timu!
Foto: Fonet

Direktorka Kancelarije za ljudska prava

SUZANA PAUNOVIĆ: Ne razmišljam o fotelji! Vidim sebe u novom Vučićevom timu!

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji su najugroženiji Romi, LGBT i osobe sa invaliditetom, kaže za Kurir Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Ipak, ona navodi da je dosad dosta učinjeno na poboljšanju položaja manjina, te naglašava da bi bilo dobro prihvatiti predlog nevladinih organizacija i formirati Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.- Tema ljudskih prava morala bi da ima jači mehanizam u vladi, a formiranje ministarstva bilo bi dobro rešenje. Sada kao kancelarija, recimo, ne možemo da budemo predlagač zakona ili strategije u ovoj oblasti jer smo zamišljeni samo kao neko ko prati stanje.Spekuliše se da biste mogli na ministarskom mestu da zamenite Aleksandra Vulina.- U državnoj upravi sam 20 godina i oduvek sam usmerena na postizanje rezultata, a ne na razmišljanje o fotelji, i mislim da je za svačije mesto ključno merilo rezultat njegovog rada. Verujem da će novi premijer Vučić sastaviti najbolji tim, a volela bih da budem deo tog pobedničkog tima.Šta je učinjeno na poboljšanju položaja Roma?- U obrazovnom sistemu radi 181 pedagoški asistent, u predškolske ustanove upisano je više od 1.300 dece, za skoro 25.000 ljudi obezbeđena su lična dokumenta, 75 zdravstvenih medijatorki radi u romskim naseljima, za četiri godine obavljeno je oko 500.000 lekarskih pregleda, prepolovljena je stopa smrtnosti romske dece, formirani su mobilni timovi u 20 opština i gradova, započeta je realizacija novih modela stanovanja, a prvi put su i finansijski podržani Romi koji imaju svoja preduzeća.Stiče se utisak da se rad na rešavanju problema LGBT osoba svodi samo na održavanje Prajda.- Svesni smo da su LGBT osobe i dalje izložene diskriminaciji, naročito u manjim sredinama. On se ne sme svesti samo na pitanje šetnje, ali je dobro da su uspešno održane dve Parade. Podržani su i brojni programi i projekti usmereni na unapređenje položaja LGBT, ali o tome se malo govori jer položaj ovih osoba javnost interesuje jedino u vreme kad se najavi Parada.

Osobe sa invaliditetomVEĆA PODRŠKA DRŽAVEPodrška osobama sa invaliditetom mora biti još snažnija, a ona će ići u pravcu daljeg razvoja usluga na lokalnom nivou, ka većoj podršci porodicama osoba sa invaliditetom, stvaranju uslova za kvalitetno obrazovanje i veće radno angažovanje. Planirana je izmena zakona koji treba da reši pitanja usklađivanja naših zakona s Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, kao i donošenje zakona o socijalnom preduzetništvu - kaže Paunovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track