SVEČANO U VRANJU: Gašić ispratio srpske mirovnjake u Liban
Foto: Ministarstvo Odbrane

Kasarna Prvi pešadijski puk kneza Miloša Velikog

SVEČANO U VRANJU: Gašić ispratio srpske mirovnjake u Liban

Društvo -
Prihvatili ste izazov, sada je cilj da zadatak izvršite bezbedno, sigurno i profesionalno. Poštujte kulture drugih, a dičite se našom. Rečima i delima prenesite poruke mira i prijateljstva, rekao je ministar

VRANJE - U kasarni "Prvi pešadijski puk kneza Miloša Velikog" u Vranju danas je upriličen svečani ispraćaj 163 vojnika, koji će učestvovati u multinacionalnoj mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu, a ministar odbrane Bratislav Gašić je ocenio da je njihovo angažovanje dokaz vrhunske osposobljenosti pripadnika VS.

U tu zemlju upućeni su pripadnici pešadijske čete iz sastava Četvrte Brigade kopnene vojske, njih 130, koji će se angažovati u okviru španskog kontigenta, kao i 33 pripadnika Voda za zaštitu snaga iz sastava Trećeg bataljona vojne policije, koji će biti u okviru italijanskog kontigenta.

Tom prilikom, ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da je angažovanje VS u toj misiji na zadatku očuvanja mira u Libanu dokaz vrhunske osposobljenosti i posvećenosti srpskog vojnika da uspešno izvršava postavljene zadatke.

"Učešćem u mirovnim operacijama Republika Srbija potvrđuje svoj interes i nameru da konkretno doprinese regionalnoj, evropskoj i svetskoj bezbednosti, kao i poštovanju međunarodnog prava i mira, a doprinosi i zaštiti univerzalnih vrednosti međunarodnog sistema, kao što su ljudska prava, demokratija i vladavina prava", rekao je Gašić. Prema njegovim rečima, Srbija smatra angažovanje pripadnika VS u multinacionalnim operacijama širom sveta značajnim elementom spoljne politike, a učešćem u tim operacijama pokazuje da je aktivni činilac očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti i nastavlja mirovnjačku tradiciju i potvrđuje sopstveni ugled.

"Prihvatili ste izazov, sada je cilj da zadatak izvršite bezbedno, sigurno i profesionalno. Poštujte kulture drugih, a dičite se našom. Rečima i delima prenesite poruke mira i prijateljstva", rekao je Gašić, obraćajući se stroju srpskih mirovnjaka. Komandir pešadijske čete upućene u Liban major Goran Dejanović naglasio je da su vojnici tokom organizacije misije pripremani za izvršenje svih zadataka, da su imali intenzivan period obuke i da su dobro pripremljeni.

"Izvršavaćemo zadatke u skladu sa rezolucijom UN, nadgledanje prekida neprijateljstava snaga Izraela i libanskih oružanih snaga", rekao je Dejanović. Stariji vodnik prve klase Branislav Ristić, koji je već bio u mirovnoj misiji, poručio je svim ljudima koji brinu za naše vojnike da nemaju razlog za brigu, i da je stanje u Libanu relativno stabilno, i da svi izvršavaju svoje zadatke krajnje profesionalno, vodeći računa prvenstveno o svojoj ličnoj bezbednosti. "Jako sam ponosna što ću biti deo pešadijske čete koja će biti angažovana u multinacionalnoj operaciji u Libanu i ponosna sam na vojsku i na Srbiju.

Naravno, neizvesnosti ima uvek, ali smo učeni da se snalazimo u takvim okolnostima i verujem da će to biti plus u našoj karijeri", rekla je Sanja Striković, jedna od četiri devojke koje idu u misiju. Nova multinacionalna misija zameniće vojnike iz Beograda i Novog Sada koji su već u Libanu, u okviru redovne rotacije naših snaga. Svečanosti u vranjanskoj kasarni prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba general potpukovnik Jovica Draganić, komandant kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović, kao i brojna rodbina srpskih mirovnjaka. Vojska Srbije od 2010. godine učestvuje u UNIFIL mirovnim operacijama u Libanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track