SVI ĆE BITI DEPORTOVANI:  24.000 srpskih državljana mora da napusti Nemačku

Navala srpskih azilanata

SVI ĆE BITI DEPORTOVANI: 24.000 srpskih državljana mora da napusti Nemačku

Društvo -
Čak 200.000 državljana Srbije nalazi se u Nemačkoj bez odgovarajuće dozvole za boravak, ili su tražili azil za koji, kako kaže, nemaju šanse da ga dobiju

FRANKFURT/HAJLDELBERG - Sve je više srpskih državljana koji traže azil u Nemačkoj, oko 90 odsto su Romi, a od njih 24.000 već je traženo da napuste tu zemlju.

Prema rečima Lize Heger, portparola nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova, čak 200.000 državljana Srbije nalazi se u Nemačkoj bez odgovarajuće dozvole za boravak, ili su tražili azil za koji, kako kaže, nemaju šanse da ga dobiju, tako da svima njima preti deportovanje u Srbiju.

Heger je, za današnju ''Politiku'', navela i da je ''do maja ove godine 1.311 Srba poslato nazad u Srbiju, i da je po tom pitanju saradnja Srbije i Nemačke veoma dobra.

I ministar unutrasnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer ranije je rekao da je neprihvatljivo to što je 40 odsto tražilaca azila u Nemačkoj sa Balkana. On je naveo da će oni morati da napuste Nemačku koja je postala glavna destinacija za tražioce azila koji beže od rata i progona, ali da zahtevi izbeglica iz ''zemalja jugoistočne Evrope, uključujući Albaniju, Srbiju i Kosovo gde nema oružanih sukoba nemaju šanse da budu pozitivno rešeni''.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja