NEWSWEEK OTKRIVA: Vojska Srbije nam godinama špijunirala mobilne i računare?!

Raskrinkani

NEWSWEEK OTKRIVA: Vojska Srbije nam godinama špijunirala mobilne i računare?!

Društvo -
Ministarstvo odbrane Srbije, tačnije Vojnobezbednosna agencija dobila je 2011. na testiranje špijunski softver iz Milana pomoću kojeg je moglo da se „upada“ u mobilne telefone i kompjutere građana

BEOGRAD - Bezbednosno-informativna agencija (BIA) pregovarala je o kupovini, a Ministarstvo odbrane pojavljuje se kao probni korisnik špijunskog softvera kompanije „Haking tim“ iz Milana, čiji su podaci ovih dana procurili u javnost, otkriva se u novom broju srpskog Njuzvika.Reč je o sistemu za daljinsku kontrolu koji korisniku, u ovom slučaju srpskim tajnim službama, omogućava da upadnu u mobilne telefone ili računare građana i tako ih sve vreme kontrolišu. Inače, trenutno najveći broj klijenata ovog sistema su države i bezbednosne službe širom sveta.Cena 250.000 evraBIA i Ministarstvo odbrane, tačnije Vojnobezbednosna agencija (VBA), za špijunski sistem počeli su da se interesuju krajem 2011, a komunikacija je obustavljena maja 2014. U to vreme na čelu ministarstva bio je Dragan Šutanovac, a pregovarano je uglavnom uz posredničke usluge privatne firme za trgovinu i proizvodnju računarske opreme „Teri indžinjering“ sa Novog Beograda. Direktorka ove firme je u ime VBA ugovarala sastanke, testiranje softvera, a cena je tokom pregovora spuštena sa skoro pola miliona na 250.000 evra.No, posao sa BIA, koja se u razgovorima interesovala za praćenje mobilnih telefona i načine na koji se oni mogu hakovati, ostao je na nivou pregovora, dok se s Ministarstvom, odnosno VBA, otišlo dalje, pa je tako ova služba dobila špijunski sistem na testiranje.Tražili saveteKako ga je testirala, u kom vremenskom periodu i koliko ljudi je bilo u ulozi „zamorčića“, nije poznato. Ipak, iz prepiske s firmom iz Milana vidi se da je ministarstvo imalo problema sa test-verzijom jednog od programa, a tražili su i savete u vezi s njegovim radom. Iz mejlova se ne vidi koji je program korišćen, ali navodi se da je mobilni uređaj marke „blekberi“ „zaražen“.U ministarstvu juče nisu bili raspoloženi detaljnije da govore o ovoj temi:- Ministarstvo odbrane nije kupilo softver za nadzor komunikacija od firme „Haking tim“ - kratko su kazali.

Predrag PetrovićMOGUĆE ZLOUPOTREBEPredrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da sve službe bezbednosti u svetu pokušavaju da održe korak sa savremenim tehnologijama, te da tako ni naše nisu izuzetak.- Sve je to u redu dok se softver upotrebljava u skladu sa zakonom, odnosno dok službe bezbednosti poštuju interne procedure upotrebe, kao i dok za njegovu upotrebu postoji sudska odluka. Problem je što je kontrola nad upotrebom ovog softvera veoma teška, te su i mogućnosti zloupotrebe realne - kaže on.

SISTEM ZA ŠPIJUNAŽUvećina radnji obavlja se prostim klikom na kompjuterima i telefonimanajčešći način inficiranja uređaja je slanje zaraženih dokumenata mejlomprilikom preuzimanja fajla automatski se pokreće „skidanje“ špijunskog softverazatim se instalira bezbednosna „rupa“ (backdoor) na zaraženom uređajuantivirus programi ne prepoznaju špijunski sistem

KO SE NAJČEŠĆE PRISLUŠKUJE - političari- advokati- direktori važnih kompanija- kriminalci koji imaju dosije- vehabije- novinari- navijačke grupe- pripadnici ekstremističkih organizacija- ljubavni partneri (često prisluškuju jedni druge)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track