TAČKA NA RASPAD JUGOSLAVIJE: Na redu podela ambasada
Foto: KURIR

Odbor za sukcesiju

TAČKA NA RASPAD JUGOSLAVIJE: Na redu podela ambasada

Društvo -
Sastanak predstavnika nekadašnjih SFRJ republika biće održan u Skoplju, najkasnije do juna

SARAJEVO - Sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju trebalo bi do juna da bude održan u Skoplju, kako bi predstavnici bivših jugoslovenskih republika dogovorili podelu 51 preostale diplomatske nekretnine širom sveta, ukupne vrednosti veće od 110 miliona dolara.

"Planirano je da Makedonija zakaže termin narednog sastanka Zajedničke komisije za raspodelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, osnovane aneksom Sporazuma o pitanjima sukcesije, ali tačan termin održavanja sastanka još nije određen", izjavio je načelnik Kancelarije za odnose s javnošću tog ministarstva Nebojša Regoje.Bosna i Hercegovina, kao i ostale zainteresovane strane, navodi banjalučki dnevnik, saglasna je da je potrebno nastaviti proces raspodele neraspodeljene imovine bivše SFR Jugoslavije.

Dosadašnji predstavnik BiH u Zajedničkoj komisiji je bio bivši ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, pa bi Savet ministara uskoro trebalo da imenuje novog bosanskohercegovačkog predstavnika u toj komisiji.Predviđeni sastanak trebalo bi da sledi dogovor postignut 2012. u Zagrebu na kojem je, između ostalog, postignut dogovor o daljoj proceduri za prodaju objekata rezidencije u Njujorku i zgrade ambasade bivše SFRJ u Bonu.Ti objekti bi bili predmet prodaje u predstojećem procesu, a nakon prodaje bi bila izvršena podela novca.Od ukupno 123 diplomatske nekretnine, pišu "Nezavisne", do sada su raspodeljena 72 objekta, pri čemu je Srbiji pripalo 30 ambasada, rezidencija i stanova, i ona potražuje skoro 40 odsto od ukupne imovine, odnosno 43,6 miliona dolara.

Hrvatskoj je do sada pripalo 18 objekata, Sloveniji i BiH po deset, a Makedoniji četiri."Do sada je Ministarstvo spoljnih poslova BiH preuzelo i uknjižilo kao vlasništvo Bosne i Hercegovine, na osnovu sukcesije, rezidenciju u Mađarskoj, zgradu ambasada u Kanadi, Norveškoj i Velikoj Britaniji, kao i kuću u Vašingtonu, a proces je u toku i u Beču i Madridu," precizirao je Regoje.

Ambasade BiH u Londonu, Otavi i Oslu su sada smeštene u zgradama koje su vlasništvo BiH, dok je za kuću u Vašingtonu data saglasnost Saveta ministara BiH o postupku prodaje objekta. Regoje podseća da je ustanovljena vrednost imovine ranije i da ona nije statična, jer je kao i u svakom drugom slučaju određuju tržišne okolnosti.

Kada je reč o primopredaji imovine u Ankari koja je pripala BiH, ona još nije izvršena jer se čeka razgraničenje zemljišta na kojem se nalaze i objekti koji su pripali Srbiji. Od ostalih nekretnina, BiH su pripale i zgrade ambasada u Najrobiju (Kenija), čija je procenjena vrednost 1,6 miliona dolara, u Alžiru (Alžir) procenjene vrednosti 0,6 miliona dolara deli sa Slovenijom, dok bi 0,330 miliona dolara BiH trebalo pripasti od ambasade, rezidencije i konzulata u Kairu (Egipat) koji su dodeljeni Srbiji, uz obavezu da obešteti države naslednice za njihov srazmeran udeo u toj geografskoj regiji.(Tanjug/Nezavisne novine)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track