Tatjana Matić za Kurir: TV digitalizacija započinje u Vršcu
Foto: Zorana Jevtic

Intervju, državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija: Digitalni signal u Srbiji do 17. juna

Tatjana Matić za Kurir: TV digitalizacija započinje u Vršcu

Društvo -
Prelazak sa analognih predajnika desiće se 30. marta, a do sredine aprila biće digitalizovani i Kikinda, Sombor i Subotica

BEOGRAD - Vršac će biti prvi grad u Srbiji u kojem će doći do isključenja analognih predajnika i prelaska na digitalno emitovanje televizijskog signala. To će se desiti 30. marta, a nakon toga, do sredine aprila, digitalizacija signala biće urađena u Kikindi, Somboru i Subotici.Ovo za Kurir kaže Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, i ističe da će početkom juna Srbija biti „digitalno kompletna“.Zbog čega se prelazi sa analognog signala na digitalni?- Srbija se, kao i sve evropske zemlje, na međunarodnoj konferenciji održanoj juna 2006. godine u Ženevi obavezala da potpuni prestanak analognog i početak digitalnog emitovanja signala sprovede najkasnije do 17. juna 2015. godine. Digitalizacija je veoma bitna za Srbiju, s obzirom na to da 38 odsto domaćinstava u našoj zemlji prima samo zemaljski TV signal. Ovo je naša međunarodna obaveza, ali to predstavlja i veliki tehnološki iskorak za našu zemlju. Takođe, svi naši susedi će od 17. juna emitovati digitalni signal, što bi emitovanje naših analognih nacionalnih frekvencija ozbiljno ometalo.Šta je potrebno da građani nabave kako bi primali digitalni signal?- Za prijem besplatnog digitalnog TV signala, pored klasične TV antene za UHF područje, potreban je odgovarajući uređaj „set top boks“ (STB), koji se priključuje na postojeći televizor ili posedovanje novijeg modela televizora koji podržava standarde DVB-T2 i MPEG-4. Prilikom kupovine uređaja STB ili novog televizora građani treba da obrate pažnju na znak „Digital TV“, koji označava da uređaj ispunjava sve uslove za kvalitetan prijem digitalnog signala.Koje kategorije stanovništva mogu da se prijave za besplatno dobijanje adaptera i gde?- Vlada je početkom oktobra 2014. usvojila uredbu kojom će se pojedinim materijalno ugroženim kategorijama stanovništva obezbediti besplatan uređaj STB. To pravo imaju korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i penzioneri koji žive sami i čija penzija nije veća od najnižeg iznosa penzije utvrđenog u osiguranju zaposlenih. Prijava za dobijanje besplatnog STB može se podneti u centrima za socijalni rad i filijalama Fonda PIO. Uređaji će biti dostavljeni na kućnu adresu prijavljenih građana.Koliko će država prihodovati od digitalizacije?- Digitalizacija će omogućiti prodaju oslobođenog spektra i od te prodaje budžet Republike Srbije dobiće značajnu finansijsku injekciju od nekoliko desetina miliona evra. Neki od naših suseda prihodovali su preko 100 miliona evra od prodaje digitalne dividende.

ČinjenicePREDNOSTI DIGITALIZACIJE- besplatan digitalni TV signal- bolji kvalitet zvuka i slike- bolja pokrivenost televizijskim signalom- veći izbor sadržaja- veći broj TV programa- jednostavan pristup medijskim sadržajima- korišćenje prilagođeno starijim osobama i osobama sa invaliditetom- mogućnost razvoja dodatnih aplikacija kao što su izbor prevoda i titlovanje sadržaja

4G mrežaBOLJI SIGNAL MOBILNOGKako će digitalizacija uticati na razvoj mobilne telefonije?- Digitalizacija će omogućiti mobilnim operatorima da uvedu nove tehnologije (LTE), koje bi im omogućile da razvijaju 4G mrežu i da pružaju bolji signal. Digitalizacija će dovesti do toga da građani i u ruralnim predelima imaju dobar signal mobilne telefonije, ali i brži internet.

Uređaji STBCENA OKO 3.000 DINARAKoliko koštaju uređaji STB?- Najjeftiniji STB u Srbiji košta oko 3.000 dinara, ali očekujemo da će cena padati i da će iznositi oko 2.500 dinara. Domaćinstva koja gledaju televiziju putem klasične antene praktično treba da kupe samo STB, naravno, i svi drugi naši građani, ukoliko se odluče, mogu da imaju besplatan TV signal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track