TESLINI DANI: Saznajte kako je slavni naučnik pravio munje i gromove
Foto: Reuters

Od 6. do 12. jula širom Srbije

TESLINI DANI: Saznajte kako je slavni naučnik pravio munje i gromove

Društvo -
Posetioci će moći da obiđu stare hidroelektrane Elektroprivrede Srbije, ali i da saznaju zašto je baš Đorđe Stanojević čovek koji je osvetlio celu Srbiju

BEOGRAD - Manifestacija Tesla dani, povodom rođenja srpskog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle 10. jula i Međunarodne godine svetlosti, biće otvorena danas u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS) uz prikazivanje filmova o starim hidroelektranama u Srbiji, saopštili su organizatori.

Tesla dani, inspirisani životom i radom naučnika, trajaće do 12. jula širom Srbije, a posetioci će, između ostalog, moći da obiđu stare hidroelektrane Elektroprivrede Srbije, da u stogodišnjim kabinetima Elektrotehničkog fakulteta vide kako je Tesla "pravio gromove", na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, da se igraju u Tesla Escape Room-u i da saznaju zašto je baš Đorđe Stanojević čovek koji je osvetlio celu Srbiju, i još mnogo toga.

"Tesla dani su sačinjeni od niza mahom besplatnih programa, koji će se istovremeno odvijati u više desetina ustanova, kao i na otvorenim prostorima u gradovima širom Srbije. Poseban spektakl povodom Teslinog rođendana prirediće Elektroprivreda Srbije", kazala je predstavnica Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Manuela Graf.

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, a deo Puteva Tesle čine Muzej Nikole Tesle u Beogradu, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije (EPS), Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici (Teslinog omiljenog pesnika), manastir Šišatovac, odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, takođe američkog naučnika srpskog porekla, Teslinog savremenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track