TIODOROVIĆ O MALIM BOGINJAMA: Obolelo dete (8) iz Niša nije bilo vakcinisano
Foto: Fonet Marko Misic

Posledica loše vakcinacije

TIODOROVIĆ O MALIM BOGINJAMA: Obolelo dete (8) iz Niša nije bilo vakcinisano

Društvo -
U Srbiji je registrovano oko 200 slučajeva malih boginja, a u Republici Srpskoj (Bileća i Trebinje) oko 800, napomenuo je Tiodorović

NIŠ - V.d. direktora Instituta za javno zdravlje Branislav Tiodorović kaže da je u Nišu jedno dete obolelo od malih boginja, a drugo u okolini Leskovca.

On je rekao i da je pojava malih boginja posledica loše vakcinacije u prethodnom periodu. Obolelo osmogodišnje dete nije bilo vakcinisano, kazao je Tiodorović i naveo da je obuhvat vakcinacije u 2013. i 2014. godini iznosio od 75 do 77 odsto, što je ispod zakonske obaveze od 95 odsto.

Ilustracija (Foto: Profimedia)
Ilustracija (Foto: Profimedia)

U Srbiji je registrovano oko 200 slučajeva malih boginja, a u Republici Srpskoj (Bileća i Trebinje) oko 800, napomenuo je Tiodorović. On je rekao da su registrovani sporadični slučajevi osipa, nepoznate za sada etiologije, za koje nije dokazano da su povezani sa virusima koji su deo redovnih kontrola i ispitivanja ili su pokriveni vakcinacijom.

Osip ne daje težu kliničku sliku, prolazi sa ili bez temperature za dva ili tri dana, kazao je Tiodorović.

"U niškom i topličkom kraju registrovana je tularemija ("zečija kuga") kod 75 obolelih, od kojih je 39 iz Zaplanjske Toponice, gde se početkom decembra ta zaraza najpre javila", kazao je Tiodorović. On je rekao da, uprkos ovakvim pokazateljima, može da se kaže da epidemiološka situacija na području koje pokriva Institut za javno zadrvlje nije zabrinjavajuća i da se ove pojave prate, kao i da su pod kontrolom lekara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track