TITOVU IMOVINU DELE 32 GODINE: Kome zlato, kome drago kamenje, a kome kamen sa Meseca
Foto: Profimedia

Nastavak ostavinske rasprave pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu

TITOVU IMOVINU DELE 32 GODINE: Kome zlato, kome drago kamenje, a kome kamen sa Meseca

Društvo -
BEOGRAD - Ostavinska rasprava o podeli imovine nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita inicijalno je pokrenuta pre 32 godine, na zahtev njegovog, sada već pokojnog sina Žarka 14. decembra 1983. godine, a sledeće ročište u tom procesu zakazano je za danas.

Na ročištu pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu trebalo bi da se pojave njegovi naslednici ili njihovi punomoćnici. Naslednici dugogodišnjeg vladara bivše SFRJ su sin Miša i unuci Josip (Joška), Zlatica, Svetlana i Edvard Broz.

Brozova supruga Jovanka preminula je 20. oktobra 2013. godine, a rasprava o njenoj zaostavštiti se nastavlja 7. decembra. Centralna tema ostavinske rasprave je Brozov sef u Narodnoj banci Srbije, koji je pre dve i po godine otvorila i popisala Komisija predsednika Srbije i sudu dostavila zapisnik o otvaranju sefa.

Mediji su preneli da je Komisija uvidom u sadržinu sefa (depoa) zaključila da "više ne stoje razlozi da se Depo smatra državnom tajnom", kao i da "pokretnosti koje čine sadržinu Depoa ne spadaju u sastav ostavštine J. B. Tita".

U međuvremenu su naslednici Broza zatražili da se privremeno zabrani raspolaganje Brozovom imovinom, kako u njen posed ne bi došli naslednici dinastije Karađođević koja takođe tvrdi da polažu prava na deo zaostavštine.

Nekadašnji Četvrti opštinski sud doneo je rešenje o podeli imovine 1989. godine. Međutim, Brozova udovica Jovanka je osporavala to rešenje, a Ustavni sud je 2000. godine proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza.

Tada je otvoren novi proces, u kojem je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsednika SFRJ. Preminula Jovanka Broz je ranije podnela nekoliko podnesaka sudu sa spiskom svoje lične imovine, među kojima se, osim mnoštva bisera i drugog nakita, nalaze skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige, pet automobila iz garaže Belog dvora i dva vozila iz garaže na Brionima ("rols-rojs", beli "kadilak", "linkoln"...).

Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se deliti, nalaze se nameštaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vredni satovi, albumi sa slikama...

Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milionske vrednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov.Tu je i kamen sa Meseca, poklon američkih astronauta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track