TREĆI DAN ŠTRAJKA: Časovi skraćeni do daljeg
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Do ispunjenja zahteva

TREĆI DAN ŠTRAJKA: Časovi skraćeni do daljeg

Društvo -
Prosvetni radnici traže da budu izuzeti od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi svih zaposlenih u javnom sektoru

BEOGRAD - Prosvetari u Srbiji već treći dan štrajkuju, a predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da se štrajku svakim danom priključuje sve više škola.

"Još nemamo podatke koliko je škola danas u štrajku, ali juče je bilo 1.230 od 1.786 škola u Srbiji, što je više nego prethodnog dana", rekla je Janković. Ona je dodala da će štrajk trajati do ispunjenja zahteva i da će časovi u školama, gde četiri reprezentativna sindikata imaju svoje predstavnike, do daljeg biti skraćeni za 15 minuta.

Upitana kako se toliko razlikuju podaci Ministarstva zdravlja o broju škola koje su u štrajku i podaci sindikata, ona je rekla da za sindikat ako je jedan profesor skraćuju časove u školi ta škola u štrajku, dok je za ministarstvo škola u štrajku samo ako su svi časovi smanjeni.

Janković kaže da očekuju poziv iz ministarstva za nastavak pregovora, ali da takvih naznaka još nema.Predstavnici četiri sindikata, koji su otpočeli štrajk, danas organuzuju tribinu u Kraljevu, gde će govoriti o teškom materijalnom položaju prosvetara i urušavanju prosvete uopšte.

Štrajk skraćenjem časova na pola sata organizovali su Samostalni sindikat, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost".

Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi svih zaposlenih u javnom sektoru, zatim da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje. Reprezentativni sindikati traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, jer stari ističe, kao i da ostanu jubilarne nagrade i dnevnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track