TROPSKA BOLEST: Mirovnjaci iz Srbije masovno dobili malariju?
Foto: Minis

Troje se leči na VMA

TROPSKA BOLEST: Mirovnjaci iz Srbije masovno dobili malariju?

Društvo -
Opaka bolest širi se među pripadnicima Vojske Srbije koji su se pre dva meseca vratili iz misije u Centralnoafričkoj Republici

BEOGRAD - Nakon što je na Vojnomedicinsku akademiju sa simptomima malarije ovih dana primljeno troje učesnika mirovne misije u Centralnoafričkoj Republici koji su se pre dva meseca vratili u Srbiji, strahuje se da među srpskim mirovnjacima ima još zaraženih ovom opakom bolešću!Lek prikriva bolest- Malarija je sada, po svemu sudeći, otkrivena kod troje mirovnjaka, dok se za četvrtog sumnja da je zaražen jer su primećeni simptomi, ali se čekaju rezultati analize. Iz mirovne misije se krajem juna vratilo 68 pripadnika Vojske Srbije, a svi su oni bili na istom terenu, te se sada strahuje da je broj zaraženih daleko veći - priča izvor Kurira:- Članovi mirovne misije su sve vreme pili „dovicin“, koji samo prikriva malariju.Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da ne treba isključiti mogućnost da će se malarija pojaviti kod još nekih mirovnjaka koji su bili u Africi:Detaljne analize- Ne treba isključiti takvu mogućnost. Pacijenti koji su zaraženi malarijom verovatno se nisu pridržavali propisane terapije. Terapija se uzima pre odlaska na teren, sve vreme boravka na tom području i najmanje mesec dana nakon povratka. Ako se toga strogo ne pridržavaju, lako mogu oboleti od malarije.U Ministarstvu odbrane kažu da se kod tri osobe koje su primljene u Kliniku za infektivne i tropske bolesti VMA provode kompletna ispitivanja koja uključuju i pregled na malariju, ali i druge tropske bolesti.Podsetimo, doktorka Olivera Jovanović, koja je uletvovala u misiji u Africi, po povratku u Beograd preminula je o malarije krajem jula.(B. K.)

Doktor iz Novog SadaNEMA EBOLU, ALI SE NE ZNA ŠTA MU JEAnalize uzoraka poslatih u referentnu laboratoriju u Hamburg pokazale su da pacijent koji je smešten u Kliničkom centru Vojvodine ne boluje od ebole. On se, podsetimo, nedavno vratio iz Afrike i imao je simptome neke tropske bolesti. Utvrđeno je ranije da ne boluje od malarije, a sumnja se na žutu groznicu i lepru. U Ministarstvu zdravlja kažu da je stanje pacijenta stabilno.- U toku su dodatne analize da bi se utvrdio mogući uzrok zdravstvenih tegoba pacijenta - kažu oni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track