TUŽBA ZBOG DARVINA: Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević tuži članove Upravnog odbora
Foto: Cpn.rs

Nezadovoljan smenom

TUŽBA ZBOG DARVINA: Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević tuži članove Upravnog odbora

Društvo -

BEOGRAD - Direktor Centra za promociju nauke (CPN) Nemanja Đorđević izjavio je da je podneo tužbu protiv članova Upravnog odbora te institucije.

Kako je naveo, tužbu je podneo protiv Bogoljuba Zečevića, Aleksandra Pajića i Marka Popadića zbog "protivzakonite i protivustavne odluke" o njegovom smenjivanju kao i neregularnosti tokom sednice odbora na kojoj je ta procedura pokrenuta.

Đorđević je agenciji Beta rekao da je tužba protv saradnika ministra prosvete Mladena Šarčevića podneta Višem sudu u Beogradu. Na pokretanje procedure o njegovom smenjivanju na sednici Upravnog odbora CPN-a 18. maja Đorđević će se žalbom obratiti i Vladi Srbije.

Procedura je pokrenuta zbog članka koji je objavljen u listu Politika, a kojim je Đorđević pozvao Ministrastvo prosvete i ministra Šarčevića da reaguju na peticiju kojom se traži revizija Darvinove teorije u školama i na fakultetima i da stane u "odbranu nauke".

Đorđević je kao neke od neregularnosti u proceduri njegovog smenjivanja naveo to što na spornoj sednici Upravnog odbora njemu nije dato da se izjašnjava, a zaposlenima nije bilo dozvoljeno prisustvo, dok Statut Centra za promociju nauke predviđa javnos rada.

Ministar Šarčević kasnije je rekao da već neko vreme nije zadovoljan radom Centra za promociju nauke i da nije problem samo stav Đorđevića iznet u otvorenom pismu. Ipak, još nema informacija o tome da je ministar i zvanično potpisao odluku o smenjivanju Đorđevića, što treba da bude poslednji korak.

"Nema nijednog razloga da bilo ko u jednom demokratskom društvu toleriše bahatost prema zakonu i elementarnoj logici. Od suda i vlade sada očekujem da ponište nezakonite odluke predsednika i članova Upravnog odbora", kazao je Đorđević.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Neko je nastao od majmuna, a neko od magarca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track