TUŽNA STRANA ZAKONA: Oglasilo se ministarstvo, Violeta ostala bez posla u Juri, ali po zakonu
Foto: Facebook Printscreen

Priča koja je podigla Srbiju

TUŽNA STRANA ZAKONA: Oglasilo se ministarstvo, Violeta ostala bez posla u Juri, ali po zakonu

Društvo -

BEOGRAD - U slučaju radnice Jure Violete Petrović, koja je ostala bez posla u toj kompaniji za vreme bolovanja zbog lečenja od karcinoma, zakon nije prekršen, proističe iz saopštenja Ministarstva za rad.

Violeti Petrović je, naime, ugovor o radu na određeno vreme istekao 30. 11. 2016, navodi se u saopštenju Ministarstva, povodom reagovanja u medijima na ovaj slučaj.

(VIDEO) TRAŽE PRAVDU: Sindikati podržavaju otpuštenu radnicu Jure obolelu od raka

Jedinu zaštitu od otkaza ugovora o radu na određeno vreme, u skladu sa Zakonom o radu (član 187), imaju zaposleni za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, radi nege i posebne nege deteta, kaže se u saopštenju Ministarstva za rad.

Saopštenje je usledilo nakon što su Inspektori Odeljenja inspekcije rada u Nišu danas započeli nadzor u fabrici.Proverom dokumentacije utvrđeno je, navodi se, da je Violeta Petrović zaposlena u "Yuri" od 19. 06. 2015. godine, a da je poslednji ugovor o radu na određeno vreme potpisan na period od 1. 06. 2016. godine, a najduže do 30.11. 2016. godine.

Prema izjavi poslodavca, sačinjena je službena zabeleška pošto se zaposlena po telefonskom pozivu poslodavca 30. 11. 2016. godine nije javila u prostorije "Yure", pa je rešenje poslato poštom. U Juri, kako navode mediji, nije mogao da se dobije komentar povodom ovog slučaja.

Violeta je izjavila da je poziv iz Jure dobila 30. novembra ujutru, inače, posle treće hemioterapije. "Rekli su mi da je meni tog dana istekao ugovor od 18 meseci i da mi neće biti produžen. Ja sam ih pitala da li oni znaju da sam ja na bolovanju, da imam karcinom dojke i da nisam sposobna za rad sada, a oni su kazali - žao nam je što ste vi bolesni, ali neće vam biti produžen ugovor, dođite da potpišete i uzmete dokumenta", rekla je Violeta.

Povodom njenog slučaja reagovao je niz političkih stranaka, tražeći, uglavnom, odgovornost resornog ministarstva i vlade, zbog blagonaklonog odnosa prema stranim investitorima, a Savez samostalnih sindikata Srbije je ponudio besplatnu pravnu pomoć Violeti Petrović.

(Tanjug/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track