U BLOKADI ZBOG STEČAJNE MAFIJE: VSS će obezbediti pare za isplate sa računa Višeg suda
Foto: Marina Lopičić

Pare će biti obezbeđene, a plate zaposlenima isplaćene

U BLOKADI ZBOG STEČAJNE MAFIJE: VSS će obezbediti pare za isplate sa računa Višeg suda

Društvo -
U VSS procenjuju da će biti potrebno još oko 250 do 300 miliona dinara, pošto je premašen budžet VSS planiran za isplate sudskih troškova

BEOGRAD - Visoki savet sudstva (VSS) će se angažovati kod nadležnih institucija i obezbediti sredstva za isplate sa računa Višeg suda u Beogradu, koji je sada u blokadi zbog isplate troškova postupka oslobođenima u procesu poznatom kao "stečajna mafija".

U VSS procenjuju da će biti potrebno još oko 250 do 300 miliona dinara, pošto je premašen budžet VSS planiran za isplate sudskih troškova.

"Pare će biti obezbeđene, a plate zaposlenima isplaćene. To je obaveza VSS i to se ne dovodi u pitanje", rekao je danas predsednik VSS Dragomir Milojević.

On je precizirao da je od Višeg suda zatražen izveštaj o tome koliki će biti ukupni troškovi, i da će se potom obratiti Ministarstvu finansija kako bi mu se isplatila dodatna sredstva za ovu vanrednu naplatu. Prema njegovim rečima, predmet "stečajna mafija" u oslobađajućem delu blokirao je stotine drugih isplata, kako zbog dužine trajanja, tako i zbog velikog broja optuženih (22) koji su oslobođeni optužbi i imaju pravo na isplatu sudskih troškova.

Milojević je ukazao da bi troškovi sudskog postupka u slučaju oslobađajućih presuda trebalo da padaju na račun tužilaštva koje ne uspe da dokaže svoje optužbe. Viši sud u Beogradu je juče saopštio da su mu naplate troškova postupka "stečajna mafija" blokirali račun i da je od Visokog saveta sudstva zatražio hitan transfer novca radi izmirenja obaveza i isplate zarada zapsolenima.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu pravnosnažno je oslobođeno ili je optužba odbijena za ukupno 20 osoba, dok će ponovljeno suđenje za još 11 optuženih krenuti ispočetka u ponedeljak. U tom predmetu je, nakon pravnosnažnosti dela presude, doneto devet rešenja o troškovima krivičnog postupka od 135,17 miliona dinara, od kojih je sedam rešenja sa ukupnim iznosom od 117,1 miliona dinara dostavljeno računovodstvu suda na isplatu.

"Imajući u vidu sve, posebno visinu do sada dosuđenih troškova krivičnog postupka u predmetu 'stečajna mafija', kao i činjenicu da u navedenom predmetu nije odlučeno o svim zahtevima za naknadu troškova krivičnog postupka, može se očekivati da će doći do prinudne naplate i blokade računa suda u dužem vremenskom periodu", navodeno je u sredu u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track