NEONACISTA KOJI JE PROMENIO POL: Napadnuta Dajana Pospiš u centru Novog Sada
Foto: Pt N1

Bivša članica Nacionalnog stroja

NEONACISTA KOJI JE PROMENIO POL: Napadnuta Dajana Pospiš u centru Novog Sada

Društvo -
Muškarac, visok oko dva metra, koji je žrtvi poznat od ranije, napao je Dajanu uz povike: Ubiću te! Zaklaću te!

NOVI SAD - U poslednjih 48 sati značajno je ugrožena bezbednost transrodne osobe Dajane Pospiš, bivše članice ekstremističke organizacije Nacionalni stroj, saopštilo je Udruženje građana Egal.

Dajana Pospiš primetila je u nedelju uveče da je praćena od strane pripadnika jedne ekstremističke organizacije, ali nije htela da to prijavi policiji pošto joj se ta situacija do sada više puta ponavljala od kad je krenula u proces prilagođavanja pola rodnom identitetu, navoid se u saopštenju.

Međutim, dodaje se, u utorak 28. jula oko 18 časova Dajana je napadnuta od strane jednog ekstremiste u Jevrejskoj ulici u centru Novog Sada.

Kako navodi Egal, krupan muškarac, visok oko dva metra, koji je žrtvi poznat od ranije, napao je Dajanu uz povike: "Ubiću te, pederčino! Zaklaću te!"

Ona je uspela da pobegne od napadača i odmah je pozvala policiju. Policijskoj patroli je trebalo 20 minuta da stigne do mesta napada, navodi se u saopštenju.

Egal podseća da se sve ovo dešava nakon hrabrog istupanja Dajane Pospiš u javnosti.

"Skrećemo pažnju da ovakve situacije povećavaju bezbednosne rizike za sve pripadnike trans zajednice i naglašavamo da je posebna odgovornost svih državnih organa zaduženih za bezbednost da pojačaju svoje napore u suzbijanju nasilja u tim trenucima", navodi se u saopštenju.

Dajana Pospiš je ranije bila muškarac i zvala se Dolf Pospiš. Dolf Pospiš je bio tri godine u zatvoru zbog više krivičnih dela širenja rasne, verske i nacionalne mržnje, a bio je i pripadnik zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj.

(N 1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track