U SRBIJI 17 ODSTO STARIH OSOBA: Sem fizičkog, neophodno su psihološki treninzi za starije

Neophodan redovan nadzor

U SRBIJI 17 ODSTO STARIH OSOBA: Sem fizičkog, neophodno su psihološki treninzi za starije

Društvo -
Starijih od 85 godina ima oko 80.000, što je dobar trend koji pokazuje da dolazi do produženja životnog veka

Stari čine 16,8 odsto stanovništva i Srbija je sa prosečnom starošću stanovnika od 41,6 godina, jedna je od najstarijih zemalja i to ne samo u evropskim, već i u svetskim okvirima, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Procenat osoba starijih od 65 godina će iznositi najmanje 22 odsto do 2030. godine, što je skoro svaki peti stanovnik, navodi se u saopštenju.

- Svaka druga osoba starija od 65 godina bila je tokom prošle godine na bolničkom lečenju zbog bolesti srca i krvnih sudova, a zbog malignih bolesti ili sa dijagnozom bolesti koštano-mišićnog sistema i vezivnog tkiva, na bolničkom lečenju našla se svaka treća osoba starija od 65 godina. Sa starenjem, kako je navedeno, raste i rizik od demencije, a tokom prošle godine u bolnici je završilo 1. 401 stara osoba sa dijagnozom demencije - navodi se.

Tatjana Simić, direktorka dnevnog boravka Naše treće doba, navodi da su neophodni fizički, ali i psihološki "treninzi" za starije sugrađane.- Svakog dana, od 7 do 19 časova, u našem boravku organizujemo različite aktivnosti kako bi korisnici dnevnog boravka zadovoljili socijalnu, psihološku, zdravstvenu i fizičku dimenziju njihovog života. Ovaj vid brige preuzet je po ugledu na dugogodišnju praksu u zemljama Evropske unije - navodi Tatjana Simić. Dodaje da je bitno da dan bude ispunjen, ali i redovan medicinski nadzor stručnog kadra.- Iskustvo nam govori da je neophodno stvoriti takav ambijent da bi se štićenici osećali kao u porodičnoj atmosferi, dodaje Tatjana Simić.

Oblast pružanja usluga i nege starijih osoba nije u dovoljnoj meri uređena u Srbiji a doneti propisi i standardi tek treba da zažive, ocenjuju u udruženju Snaga prijateljstva - Amity koje se bavi pravima starijih osoba. U tom udruženju očekuju da će se, pre svega, unaprediti sistem pružanja zdravstvenih usluga i nege i obezbediti starim osobama jednaka prava i uslovi bez obzira da li žive u privatnom ili državnom domu za stare. Istraživanje koje su sproveli to udruženje i Autonomni ženski centar pokazalo je da su uslovi nege i smeštaja u domovima za starije osobe vrlo neujednačeni, da standardi nisu dovoljno razvijeni kao ni mehanizmi zaštite ljudskih prava čijem kršenju su starije osobe stalno izložene. Takođe, u Srbiji ne postoji uvid u rad ilegalnih domova za stare.Predsednica Upravnog odbora udruženja Snaga prijateljstva Nadežda Satarić je ocenila da će biti potrebno vreme da se pravila i standardi primene u punoj meri i izrazila nadu da će se pre svega zdravstvene službe više uključiti u pružanje usluga i nege i to u lokalnoj zajednici. Starijih u Srbiji od 85 godina ima oko 80.000, što je dobar trend koji pokazuje da dolazi do produženja životnog veka. Položaj starijih u Srbiji danas se nikako ne može nazvati dobrim i povoljnim, jer je najviše siromašnih medu najstarijom populacijom, što je problem na kome treba da se radi u narednom periodu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track