UDŽBENICI PRESKUPI, RODITELJI  U OČAJU: Đacima sve moramo da kupimo, kako ćemo preživeti?!
Foto: Beta

Novi propisi

UDŽBENICI PRESKUPI, RODITELJI U OČAJU: Đacima sve moramo da kupimo, kako ćemo preživeti?!

Društvo -
Otkako su za narednu školsku godinu besplatni udžbenici ukinuti za sve, osim za najsiromašnije đake, roditelji u Srbiji suočeni su sa više nego paprenim cenama školskih knjiga

Roditelji osnovaca samo za jedan komplet udžbenika moraju da izdvoje i do 17.000 dinara, tako da onima koji u kući imaju tri osnovca, za knjige treba cela plata.

Otkako su za narednu školsku godinu besplatni udžbenici ukinuti za sve, osim za najsiromašnije đake, roditelji u Srbiji suočeni su sa više nego paprenim cenama školskih knjiga.

Tako, recimo, komplet udžbenika za niže razrede osnovne škole koji se sastoji od 10 do 12 knjiga košta između 7.500 i 9.500 dinara, dok za više razrede koji podrazumevaju i više knjiga, cena kompleta iznosi između 13.000 i čak 17.000 dinara.

- Moja devojčica treba na jesen da krene u školu, a samo za udžbenike daćemo više od 8.000 dinara - žali se Nišlijka Maša Petrović.

U još goroj situaciji je Nataša Marković, majka troje dece iz Beograda.

- Za dva osnovca treba da kupim komplete udžbenika i platim 250 evra, a to mi je skoro cela plata. Pritom, gde su tu pribor, odeća, obuća. Kako ćemo sve to preživeti? - zabrinuto nabraja ova majka.

Prijavljivanje za udžbenike za narednu školsku godinu počelo je u većini škola. Knjige se kupuju tako što škola odabere udžbenike od određenog izdavača, a roditelji potom školi uplaćuju novac za te knjige.

Međutim, na pitanje zašto su udžbenici toliko skupi, u školama nemaju odgovor Sličan odgovor dobili smo i u izdavačkim kućama.

- Ne, ne dajemo procenat školama. Cena udžbenika formira se kao i svaka druga, u skladu sa troškovima. Papir se ne proizvodi u Srbiji, on se uvozi, a ove godine je njegova cena drastično skočila na tržištu - priča Gordana Knežević Orlić, Izdavačke kuće „Klett“.

Roditelji pak najavljuju da će zbog paprenih cena morati da kupuju isključivo polovne udžbenike.

- Potpuno je besmisleno udžbenik i svesku za peti razred iz geografije, prodavati po ceni od 1.300 dinara, - priča Dragana Ćorić, članica udruženja “Roditelj”.

Ministarstvo određuje maksimalnu cenu

U Ministarstvu prosvete najavljuju da će novim Zakonom o udžbenicima, čije se usvajanje očekuje ove godine, ograničiti cenu i obim udžbenika jer deca sada nose preteške đačke tašne. Takođe, nastavnici više neće smeti da traže da roditelja za svoju decu kupuju dodatna nastavna sredstva kojih nema u nastavnom planu - kažu u Ministarstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track