UHVAĆEN: Vulin podelio čak 86 miliona mimo zakona!
Foto: Nemanja Pancic

Državni revizor ustanovio nepravilnosti

UHVAĆEN: Vulin podelio čak 86 miliona mimo zakona!

Društvo -
Kancelarija za Kosovo i Metohiju u 2013. davala novac raznim udruženjima bez raspisanog javnog konkursa

BEOGRAD - Kancelarija za Kosovo i Metohiju, na čijem je čelu bio Aleksandar Vulin, tokom 2013. godine bez javnog konkursa dodelila je 86,1 milion dinara sportskim omladinskim organizacijama, verskim zajednicama i udruženjima građana, pokazao je izveštaj Državne revizorske institucije (DRI).Državni revizor utvrdio je i da je Kancelarija angažovala lica po ugovoru o delu u većem broju od broja propisanog zakonom o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji i da nije propisala proceduru za odobravanje sredstava za nadoknadu troškova okruga.

Novac za projekte- Bez javnog konkursa, a na osnovu finansijskog plana i pojedinačnih odluka o dodeli sredstava, prenet je 86,1 milion dinara za finansiranje dotacija sportskim omladinskim organizacijama, verskim zajednicama, ostalim udruženjima građana i neprofitnim institucijama. Nije poštovana ni uredba o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja - navodi DRI.U toku revizije Kancelarija je tražila izveštaje o potrošenom novcu, ali ga nije dobila od NVO „Partner“ iz Beograda, kojoj je na ime projekta „Istraživanje održivosti povratka na KiM i procena potreba povratničke populacije za opstankom na KiM“ uplaćeno 1,2 miliona dinara i od Udruženja građana „Sveti Nikola“ iz Beograda, kome je na ime projekta „Umrežavanje srpskih i nealbanskih organizacija civilnog društva na KiM“ uplaćeno 3,5 miliona. Od obe organizacije traženo je da vrate novac.

Velimir Ilić isplatio svojim ljudima 15,6 miliona dinara za rad u komisijama
Velimir Ilić isplatio svojim ljudima 15,6 miliona dinara za rad u komisijama

Državni revizor je češljao i rad Ministarstva građevinarstva i urbanizma u 2013. dok je na njegovom čelu bio Velimir Ilić. Revizor je utvrdio da je to ministarstvo platilo 15,6 miliona dinara za 72 zaposlena na ime naknade za rad u komisijama, što nije u skladu sa zakonima o budžetskom sistemu, platama državnih službenika i nameštenika.Ugovori o delu- Ministar je u 2013. rešenjem obrazovao osam komisija i stručni tim. Visina naknada za rad članova Komisije utvrđena je rešenjima ministra (...) u rasponu od 15.000 do 35.000 dinara, neto, po održanoj sednici - navedeno je u izveštaju DRI.Ilićev resor je, takođe, bez sprovedenog postupka javne nabavke isplatio 729.000 dinara na osnovu zaključenih ugovora o delu za saradnju sa sredstvima javnog informisanja.

DRI je radio i reviziju godišnjeg finansijskog izveštaja Ministarstva privrede i finansija u periodu od 1. januara do 29. avgusta 2013. i izveštaja novoosnovanog Ministarstva finansija u periodu od 30. septembra do 31. decembra 2013. Ocenjeno je da su ti izveštaji „po svim materijalno značajnim aspektima u skladu s propisima“. Državni revizor juče je objavio i revizije finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Ministarstva rudarstva, Uprave za poljoprivredno zemljište i novosadske „Informatike“.

Sporni radovi na KoridoruANTIĆ KRŠIO ZAKON O JAVNIM NABAVKAMADržavni revizor je otkrio da je Ministarstvo saobraćaja manje iskazalo ukupne obaveze za obavljene radove na Koridoru 10 i 11 u 2013. godini za 971 milion dinara jer u svojim poslovnim knjigama nema evidenciju obaveza za nabavku nefinansijske imovine koja se finansira iz sredstava za realizaciju Nacionalnog investicionog plana. Ministarstvo je kršeći Zakon o javnim nabavkama nabavilo usluge vredne 23,3 miliona. Do septembra 2013. ministar je bio Milutin Mrkonjić, a onda ga je zamenio Aleksandar Antić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track