Umetnošću protiv nasilja u porodici
Foto: Zorana Jevtić

Podrška unesrećenima

Umetnošću protiv nasilja u porodici

Društvo -
Izložba rukotvorina iz sigurne kuće otvorena na Dan borbe protiv nasilja nad ženama

BEOGRAD - Izložba rukotvorina koje su izradile žene žrtve nasilja u porodici tokom svog boravka u sigurnim kućama u Beogradu otvorena je juče u Kući Ðure Jakšića u Beogradu.

Zadovoljna... Vesna Stanojević
Zadovoljna... Vesna Stanojević

Cilj je da se povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ukaže na ovaj gorući problem u srpskom društvu i podrže žene žrtve nasilja, ali i da im se poruči da nisu krive ni za šta.- Želja nam je da prikažemo snagu tih žena, kao i da se one sagledaju iz drugačije perspektive, kroz njihove kvalitete, sposobnosti, mogućnosti i vrednosti, ali i da se utiče na kreiranje okruženja koje ne toleriše nasilje u porodici. Ne postoji recept za suzbijanje nasilja, ali postoji mogućnost da se ono smanji - rekla je koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević i zahvalila programu USAID, kao i „Dajrekt mediji“ na finansiranju besplatne pravne pomoći ženama žrtvama nasilja.

Pomoć... Milica Marković (desno)
Pomoć... Milica Marković (desno)

Svake subote od juna do oktobra žene iz „Dajrekt medije“ provodile su vreme sigurnoj kući sa ženama i decom koja tamo borave, učestvujući u različitim zajedničkim aktivnostima.- Namera nam je bila da im za početak ulijemo neophodnu dozu optimizma, ublažimo posledice nasilja, kao i da se kroz kreativne radionice žene upoznaju sa određenim veštinama, na putu ka svom ekonomskom osamostaljivanju - izjavila je Milica Marković, menadžer za korporativne komunikacije u „Dajrekt mediji“.

UK ParobrodVAŽNA BITKA ZA RAVNOPRAVNOST Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i tim Ujedinjenih nacija obeležili su Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama „Zonom nulte tolerancije za nasilje prema ženama i devojčicama“ u UK Parobrod“.- Borba protiv nasilja nad devojčicama i ženama veoma je važan deo bitke za ravnopravnost i jedan od glavnih prioriteta EU. Načelo rodne ravnopravnosti jedno je od ključnih vrednosti - rekao je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track