UNICEF POZVAO GRAĐANE DA DONIRAJU: Uz račun za Infostan pomozite i bebama
Foto: Shutterstock

UNICEF POZVAO GRAĐANE DA DONIRAJU: Uz račun za Infostan pomozite i bebama

Društvo -

BEOGRAD - UNICEF je danas pozvao građane Beograda da pomognu rad zdravstvenih jedinica za intezivnu negu novorođenčadi, doniranjem željenog iznosa na uplatnice UNICEF-a koje im stižu uz mesečne račune za "Infostan".

Tako prikupljena sredstva iskoristiće se za nabavku opreme za kontakt deteta i majke "koža na kožu", pumpi za izmlazanje majčinog mleka i stolica za udoban položaj majke i deteta prilikom kontakta i dojenja, kao i za nedostajuću medicinsku opremu i pomoćna sredstava za podsticajnu negu beba u jedinicama intenzivne nege, saopšteno je iz UNICEF.

Deo sredstava će biti uložen i u edukaciju zdravstvenih radnika iz oblasti razvojne neonatalne nege, navodi se u saopštenju.

Specijalista za rani razvoj UNICEF-a u Srbiji Jelena Zajeganović Jakovljević rekla je tim povodom da prevremeno rođena deca svojom osetljivošću zahtevaju dodatnu i specifičnu podršku koja mora da uključi njihove roditelje i redukuje sve moguće stresne faktore iz okruženja.

"U isto vreme mora da im se pruži ono što je za njih najzdravije kao što je majčino mleko. Zato UNICEF, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, podržava odeljenja neonatološke intenzivne nege u Srbiji da bi se upravo takvi uslovi i programi pružili svakom preveremeno rođenom i bolesnom novorođenčetu", rekla je Zajeganović Jakovljević.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Opremljenost određenih jedinica neonatološke intenzivne nege u Srbiji još uvek nije na željenom nivou, navodi se u saopštenju i upozorava da je prevremeno rođenje glavni uzrok smrti novorođenčadi i dece uzrasta do pet godina.

U prvih 40 dana razvija se povezanost majke i deteta i zato je kontakt roditelja, posebno majke, sa detetom ključan i u uslovima prevremenog rođenja.

Omogućavanjem kontakta majke i deteta i razvojnom negom povećavaju se šanse za preživljavanje i oporavak prevremeno rođene dece i dece rođene sa teškoćama, sprečavaju se neuro-razvojna kašnjenja, ubrzava se rast i razvoj, skraćuje vreme hospitalizacije i smanjuje rizik od socio-emotivnih problema deteta u kasnijem životu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track