UPOZORENJE KLINIKE ZA PLUĆNE BOLESTI: Pušenje je opasna zavisnost, a ne samo loša navika
Foto: Profimedia

Dan borbe protiv duvanskog dima

UPOZORENJE KLINIKE ZA PLUĆNE BOLESTI: Pušenje je opasna zavisnost, a ne samo loša navika

Društvo -

Više od 90 odsto pušača u Srbiji pušenje definiše kao bolest zavisnosti, što je pomak u odnosu na raniji period kada je većina njih pušenje videla samo kao lošu naviku.

I pored toga, pušači smatraju da im je, za odvikavanje od cigarete dovoljna isključivo snaga sopstvene volje, pokazali su poslednji rezultati online ankete koju su sproveli Savetovalište za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za plućne bolesti KCS.

Najčešći motiv za ostavljanje cigareta je briga o sopstvenom zdravlju, zatim želja pušača da ne budu zavisni od cigareta, a tek na trećem mestu je finansijski motiv razlog za ostavljanje duvana.

"Pušači kažu da poslednjih godina nekontrolisano puše sve više i više cigareta, da osećaju zasićenje nikotinom i da ne žele više da budu zarobljenici pušenja", kaže predstavnica Savetovališta za odvikavanje od duvana dr Ika Pešić.

Ona navodi da je sve manje prostora u kome je dozvoljeno pušenje, da je pušačima teško da se suzdržavaju u tim prostorima i zato se suočavaju sa efektom snažne zavisnosti. Istraživanje je pokazalo da oni koji razmišljaju o ostavljanju duvana kao podršku u procesu odvikavanja ističu i pomoć lekara i stručnjaka (15 odsto) i upotrebu medikamenata (20 odsto).

"Uz pomoć lekova koji sadrže supstancu citizin, koja na telo pušača deluje slično kao nikotin, mnogi bivši pušači su se uspešno odvikli od pušenja", kaže Pešić u pisanoj izjavi medijima.

U online anketi, tokom prve polovine maja učestvovalo je 1009 ispitanika iz Srbije, a većina njih je prvu cigaretu probala iz radoznalosti. Ispitanici koji uopšte ne razmišljaju o prestanku pušenja uglavnom tvrde da bi konkretan zdravstveni problem i zabrana lekara bili motiv da započnu proces odvikavanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track