Uprava carina: Srbija 1. februara ulazi u zajednički tranzit
Foto: Dragana Udovičić

Evropska komisija potvrdila

Uprava carina: Srbija 1. februara ulazi u zajednički tranzit

Društvo -
BEOGRAD - Evropska komisija potvrdila je da će Srbija od 1. februara 2016. godine početi da primenjuje zajednički tranzitni postupak i van nacionalnih okvira i da je taj datum konačan, saopštila je Uprava carina.

Zbog uspeha postignutih na planu uvođenja Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), Srbija je pozvana da pristupi Konvenciji o zajedničkom tranzitnom postupku i Konvenciji o pojednostavljenju formalnosti u trgovini robom, što je naša zemlja i prihvatila polaganjem pretpristupnih instrumenata neophodnih za ulazak u evropsko zajedničko tranzitno područje, navodi se u saopštenju.

Zajednički tranzit će time, kako je objavljeno na sajtu EK, pokriti značajne pan-evropske transportne koridore koji prolaze kroz Srbiju i uticati na pojačan tranzit prema Turskoj i Makedoniji (zemljama koje su se pomenutim Konvencijama pridružile u decembru 2012. i julu 2015. godine).

Pošto veličina koridora može da bude proporcionalna vidljivosti uspeha, potrebno je da se preduzmu sve neophodne mere kako bi se osiguralo nesmetano funkcionisanje sa svim zemljama članicama, a njih je 34, stoji u saopštenju. Ulazak u zajednički tranzit treba da smanji zastoje, ali i omogući srpskoj privredi da postane konkurentnija na globalnom tržištu, jer se očekuje da zahvaljujući ovom sistemu budu smanjeni transportni troškovi domaće privrede, navela je Uprava carina.

Kako položaj Srbije ima izrazito tranzitni karakter, realno je očekivati da pristupanje Konvencijama o zajedničkom tranzitnom postupku i pojednostavljenju formalnosti u trgovini robom omogući zemlji da ostvari veći profit od tranzita, saopštila je Uprava carina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track