UŽAS U SMEDEREVU: Porađali su me 13 sati, lekari su mi ubili sina!

Ana Jovanović optužuje ginekologe

UŽAS U SMEDEREVU: Porađali su me 13 sati, lekari su mi ubili sina!

Društvo -
Babica je predložila da urade porođaj vakuumom, ali doktorka nije smela. Pritiskali su mi stomak, mučili me, a onda su se odlučili za carski rez. Dečak je rođen s povredama glave, imao je krv u plućima i oštećeno plućno krilo. Hitno je prevezen u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, gde je rano ujutru preminuo

BEOGRAD - Ana Jovanović nije dočekala ni da vidi tek rođenog sina posle pakla koji je prošla u porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu.Nakon mučnog porođaja koji je trajao punih 13 sati poslata je na carski rez, a njena beba je s povredama na glavi i plućima preminula dan kasnije na Dečjoj klinici u Tiršovoj. Ana i njen suprug Marko za smrt bebe krive lekare Opšte bolnice u Smederevu, protiv kojih su podneli krivične prijave i prijave inspekciji Ministarstva zdravlja. Nesrećna majka priča za Kurir da je sve počelo 17. jula, kada joj je bio termin za porođaj i kada je po uputu ginekologa i otišla u porodilište. Međutim, lekarka bez objašnjenja ostavlja porođaj za 18. jul i tada počinje pravi pakao.Bilo ih baš briga- Na ultrazvučnom pregledu 17. jula doktorka je ustanovila da je beba u pravilnom položaju, ali da se vidi gubitak plodove tečnosti. Mislim da je to bio već prvi znak da se nešto neuobičajeno dešava. Uprkos tome, mene smeštaju u pretporođajnu sobu, gde sam prenoćila i čekala da se jave bolovi, kojih nikako nije bilo - priseća se Ana.U ranim jutarnjim satima ustanovljeno je da je otvorena oko dva prsta, što nije dovoljno da porođaj počne.- Doktorka odlučuje da mi ubrizga neku vrstu vaginalne indukcije, koja doprinosi širenju kanala materice i karlice. Moram da naglasim da je ona doktorka sa oko 20 godina iskustva i da nije umela da otvori tubu u kojoj se nalazi gel za indukciju, ni da ga namesti onako kako treba da stoji. Krenuli su prvi bolovi, a lekarka me je naredna dva sata ostavila samu na stolu u porođajnoj sali - ističe ona.Ništa, međutim, nije išlo kako je trebalo, pa je Ana dobila i vensku indukciju:- Tako sam ja s iglom i prikačenom indukcijom sama šetala hodnikom. Kad se baterija na stalku za infuziju ispraznila i počela da pišti, jedva sam uspela da dozovem sestru, koja je s ostalim koleginicama pila kafu. Od silnog kikotanja nisu čule ni aparat ni mene.Ostatak dana provela je u bolovima. Opet sama. Tek negde oko 17 sati ponovo se pojavila doktorka i primetila otoke u predelu bešike.Da im dam 200 evra- I uz pritiskanje po mom stomaku beba nije mogla da prođe, a videla se bebina glavica. Kad su videli da je vrag odneo šalu, svi su se uspaničili. Jedna od babica predložila je da urade porođaj vakuumom, ali doktorka nije smela da se usudi. Nakon još jednog pokušaja pritiskanja i mučenja, odlučuju se za hitan carski rez. Kažu da sam porođena oko 21.10, ali ja sam došla svesti oko 23 i tada saznajem da mi je tek rođeni sin u Tiršovoj. Ako nije bilo propusta u njihovom radu, odakle povrede na bebinoj glavi, krv u plućima i oštećeno plućno krilo. Iz mog ugla odgovori su samo bahatost, lenjost i nemar! Ili ih treba stimulisati tako što im se gurne u džep 200 evra - pita nesrećna majka.U bolnici su nam rekli da je direktor na godišnjem odmoru, a da je njegov zamenik „suviše zauzet sastancima da bi se javio“.

Izveštaj iz TiršoveNADUVENA GLAVAU izveštaju lekara Dečje klinike u Tiršovoj, u koji je Kurir imao uvid, navodi se da je beba primljena u izuzetno teškom stanju.- U ustima prisutne primese krvi. Obostrano na glavi naduven - samo su neki od detalja.

Ministarstvo zdravljaČEKAMO IZVEŠTAJ INSPEKCIJEU Ministarstvu zdravlja odmah su učinili sve što su mogli. Čim su primili prijavu u vezi sa propustima u porođaju Ane Jovanović u Opštoj bolnici u Smederevu, poslali su inspektore, koji su obavili spoljašnji stručni nadzor.- Izrada izveštaja je u toku i on će biti dostavljen roditeljima čim bude gotov - kaže za Kurir Nemanja Velikić, portparol Ministarstva zdravlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track