VIDEO ONI NAS ČUVAJU ŠTIT 2015: Ovako će Srbija odgovoriti svakom ko joj misli zlo!
Foto: Printscreen

Pokazna protivteroristička vežba na 4 lokacije

VIDEO ONI NAS ČUVAJU ŠTIT 2015: Ovako će Srbija odgovoriti svakom ko joj misli zlo!

Društvo -
BEOGRAD - U Beogradu je danas, posle 11 časova kod Palate Srbija, počela velika antiteroristička vežba specijalnih jedinica Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova - Štit.
1 / 36 Foto: Printscreen

U vežbi učestvuje više stotina pripadnika Bataljona za protivteroristička dejstva "Sokolovi", Bataljona vojne policije specijalne namene "Kobre", 204. vazduhoplovne brigade, Garde, Rečne flotile, Žandarmerije, Bezbednosnoinformativne agencije.

Vežbi prisustvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik, koji su posle izvedene vežbe na zajedničkoj konferenciji za novinare pohvalili sve njene učesnike i čestitali im.

U televizijskom prenosu uživo gledaoci su mogli da vide kako antiterorističke jedinice paralelno rešavaju četiri talačke krize:

- prvu na beogradskom aerodromu,

- drugu u vozu na Železničkoj stanici, gde su teroristi uzeli putnike za taoce, koji su potom odslobođeni,

- treću u Palati Srbija gde su specijalci uspešno odbili napad terorista na važnu ličnost koja se obezbeđuje.

- i četvrtu na vodi, gde su pripadnici antiterorističkih jedinica savladali teroriste koji su bili na splavu.

Bezbednosne službe uspešno su danas završile pokaznu vežbu terorističkog napada na Železničkoj stanici u Beogradu, čime su pokazali da su spremni da brzo reaguju u slučaju nepredviđenih situacija, u kojima su i civili taoci.

Vučić: Hrabrost i obučenost sprskih bezbednosnih snaga

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da su srpske bezbednosne snage na pokaznoj vežbi "Štit 2015" pokazale hrabrost, odlučnost i izuzetnu obučenost i spremnost u zaštiti zemlje od eventualnih terorističkih napada. "Građani su mogli da vide kako ćemo brzo da reagujemo. Čestitam im na izvanredno urađenoj i pokazanoj vežbi", rekao je Vučić na konferenciji za novinare, nakon što je na više lokacija u Beogradu izveden Štit 2015. Prema njegovim rečima, bezbednosne službe su u veoma komplikovanim i složenim uslovima pokazali izvanrednu obučenost, ali i jedinstvo i sadejstvo, budući da te jedinice do sada nisu sarađivale. "Mislim da su građani mogli da vide da su naše jedinice izuzetno dobro obučene, spremne, da ti ljudi veoma vredno rade", istakao je premijer. On je napomenuo da je u realizaciji vežbe učestvovalo više od 700 pripadnika MUP-a, BIA, Vojske Srbije. "Mnogo je važnije da probamo da zemlju sačuvamo od bilo kakvih napada, ali pošto to ne možete da znate, ovakav će da bude naš odgovor, a to znači da ćemo da reagujemo brzo, jednostavno i efikasno", rekao je Vučić. On je čestitao pripadnicima snaga bezbednosti, koji su pokazali hrabrost, odlučnost, spremnost i odlučnost, navodeći da je uveren da ćemo moći da im pružimo još bolju opremu i oružje "Iako po tom pitanju nismo slabiji od drugih, ali rezultati će nam biti bolji, posebno zato što ulažemo dosta u namensku industriju i to ćemo da nastavimo", rekao je Vučić. On je, podsetivši da je i predsednik RS Milorad Dodik prisustvovao vežbi, rekao da i građani ES mogu da vide kako brzo Srbija može da reaguje i da je spremna da pomogne i svima u regionu. Velika antiteroristička vežba svih bezbednosnih službi u Srbiji "Štit" održana je danas na više lokacija u Beogradu, a tom prilikom pokazani su kapaciteti naših bezbednosnih snaga na rešavanju talačkih kriza.

To je bio deo velike antiterorističke vežbe svih bezbednosnih službi u Srbiji "Štit", koja se održava na više lokacija u gradu, a u kojoj učestvuje više stotina pripadnika Bataljona za protivteroristička dejstva "Sokolovi", Bataljona vojne policije specijalne namene "Kobre", 204. vazduhoplovne brigade, Garde, Rečne flotile, Žandarmerije, Bezbednosno-informativne agencije. Vežba na Železničkoj stanici u Beogradu počela je tako što su fiktivni teroristi upali u jedan od vagona i uzeli taoce.

Nakon simulirane otmice, srpska policija je reagovala veoma brzo i u roku od nekoliko minuta su osigurali područje oko vagona. Srpska policija je zatim poslala tim pregovarača, koje su štitili pripadnici Zzandarmerije. "Teroristima" se obratila psiholog Ivana, pokušavajući da uspostavi dijalog i da ih navede da kažu koji su njihovi zahtevi, te da oslobode taoce.

Međutim, oni su joj na engleskom jeziku kratko odgovarali da ode i nisu želeli nikakav dijalog. Pregovori sa "otmičarima" u vozu su zatim propali, pošto je jedan talac likvidiran, pa se pregovarački tim povukao. Na scenu su stupila dva borbena oklopna vozila (BOV), jedno vozilo je išlo sa donje strane vagona po šinama, a drugo, koje je pratio i kamion sa specijalnim jedinicama, stiglo je s prednje strane vagona.

Borbena oklopna vozila su potom otvorila paljbu, bačeno je nekoliko bombi, a pripadnici policije i vojske iz kamiona su munjevitom brzinom ušli u vagon. U roku od nekoliko minuta "teroristi" su savladani, "povređeni taoci" su prebačeni u kola Hitne pomoći koja su čekala ispred vagona od momenta kad je osigurana zona. Za sam finiš vežbe, u vagon je ušao policajac koji je vodio policijskog psa, kako bi otkrio da li ima eksplozivnih naprava. Vežba na železničkoj stanici trajala je oko pola sata, a osim pripadnika bezbednosnih službi, vojske i policije, vežbu je pratio i znatan broj građana.

UŽIVO ŠTIT 2015. MOŽETE GLEDATI OVDE

Generalna proba uspešno je izvedena juče na više lokacija u Beogradu.Cilj vežbe, kako su istakli pripadnici policije i Vojske Srbije, jeste prikazivanje zajedničkog delovanja svih službi u eventualnom pokušaju ugrožavanja bezbednosti.

Oni su juče do tančina doveli detalje akcije oslobađanja talaca i zaštite važnih ličnosti, a građanima će danas kod Palate Srbija, na Železničkoj stanici Beograd, aerodromu Batajnica i obalama Dunava kod Ušća prikazati da je država odlučna u borbi protiv terorizma.

Rafal iz pištolja i automatskih pušaka, škripa automobilskih guma i policijskih sirena čuli su se juče tokom probe sa zadnje strane Palate Srbija u scenariju napada terorista na zaštićenu osobu.

UŽIVO VEŽBU MOŽETE PRATITI I OVDE

Posle neuspešnog napada, koji su "Kobre" odbile za manje od dva minuta, "teroristi" su se, prateći scenario vežbe, povukli u Palatu Srbija.Tu su ih opkolili pripadnici Žandarmerije, čekajući podršku iz vazduha - snajperiste, koji su se na krov spustili helikopterom Mi-8, u pratnji jedne "Gazele".

Upadom specijalnih jedinica policije u zgradu i neutralisanjem "terorista" uspešno je završen i taj deo scenarija, posle čega je na red došla akcija spasavanja talaca sa rečnog objekta i neutralisanje grupe terorista na brodu.Vatrenu podršku pružila su i borbena vozila Vojske Srbije Bov i Lazar.

Ove će ulice biti zatvorene dok traje vežba

Saobraćaj za automobile, autobuse i motocikle danas će biti izmenjen tako što će od 8 do 15 sati biti zatvoren Bulevar Nikole Tesle, od Ušća do Ulice trešnjinog cveta.Svi koji žele da prisustvuju vežbi, a koriste vozila javnog gradskog prevoza, preporučuje se da dođu iz smera Bulevara Mihajla Pupina sat vremena pre početka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track