(VIDEO) VATRENA MOĆ: Vojska Srbije prikazala snagu raketnog sistema Morava

Proizvedeno u Srbiji

(VIDEO) VATRENA MOĆ: Vojska Srbije prikazala snagu raketnog sistema Morava

Društvo -
Kroz razvoj ovog sistema razvijena je i ispitana nova tehnologija izrade lansirnih cevi, i između ostalog, proizveden novi inercioni navigacioni sistem. Posadu sistema čine 3 lica, a maksimalni domet mu je 35 kilometara sa raketama Grad

NIKINCI - Uspešno je izvedeno ispitno gađanje iz raketnog sistema "Morava" u Nikincima. U pitanju je je modularni raketni sistem koji je namenjen za neutralisanje borbenih sredstava, komandnih mesta, baza, skladišta, aerodroma, saobraćajnih čvorova i svih lako oklopljenih ciljeva. ...

Sistem je razvijen u Vojnotehničkom institutu u Beogradu, a razvoj istog je trajao 5 godina.

Testiranju je prisustvovao i ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić. Raketni sistem "Morava" je u potpunosti automatizovan i sposoban da koristi više vrsta municije za gađanje sa iste platforme, čime se omogućava racionalna potrošnja raketa.

Sistem je u potpunosti razvijen kao srpski proizvod u Vojnotehničkom institutu, rekao je Zoran Rajić, direktor Vojnotehničkog instituta Beograd. Kroz razvoj ovog sistema razvijena je i ispitana nova tehnologija izrade lansirnih cevi, i između ostalog, proizveden novi inercioni navigacioni sistem. Posadu sistema čine 3 lica, a maksimalni domet mu je 35 kilometara sa raketama Grad.

Ukupno za razvoj raketnog sistema "Morava" izdvojeno je oko million evra, a po realizaciji istog Srbija je ušla među 18 zemalja sveta u kojima je proizveden ovakav sistem, najbliža zemlja u kojoj je proizveden sistem slične vrste je Turska.

http://www.youtube.com/watch?v=Bflu-WUOihI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track