VAZNESENJE HRISTOVO: Danas je Spasovdan!

Jedan od najvećih Gospodnjih praznika

VAZNESENJE HRISTOVO: Danas je Spasovdan!

Društvo -
Vaznesenje Gospodnje je sećanje na dan kada se Isus Hristos četrdeseti dan posle vaskrsenja poslednji put javio svojim učenicima - dvanaestorici apostola i uzneo (vazneo) na nebo, i "seo s desne strane Boga"

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Vaznesenje Gospodnje, praznik koji je u narodu poznat kao Spasovdan.

Spasovdan je jedan od deset praznika posvećenih Gospodu Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Svetih Trojica (Duhova), i uvek je u četvrtak.

Vaznesenje Gospodnje je sećanje na dan kada se Isus Hristos četrdeseti dan posle vaskrsenja poslednji put javio svojim učenicima - dvanaestorici apostola i uzneo (vazneo) na nebo, i "seo s desne strane Boga".

Spasovdan je krsna slava grada Beograda, koji time čuva spomen na taj dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a verski praznik za gradsku slavu.

Spasovdan je kao slava Beograda obnovljena 1993. godine kada je ulicama u centru grada prošla litija prvi put posle 46 godina.

Litija ima ustaljenu trasu beogradskim ulicama, simbolično zatvarajući krug u porti Vaznesenske crkve, koja je i građena kao gradski hram.

Obeležavanje gradske slave počeće liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi u 9 časova, dok će litija centralnim gradskim ulicama početi oko 11.30. Litija, u kojoj će učestvovati i konjica, zaustavljaće se kod Terazijske česme, Saborne crkve i u dvorištu Vaznesenjske crkve, gde će biti održan pomen civilima stradalim tokom bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine.

Spasovdanska litija počeće u ulici Admirala Geprata, odakle će se nastaviti ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, Terazije, Kneza Mihaila, Pariskom, Kneza Sime Markovića, Brankovom, Kraljice Natalije do Dobrinjske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track