VBA nije prekršila zakon, žučna rasprava na Odboru
Foto: Tanjug

Kontrola službi bezbednosti

VBA nije prekršila zakon, žučna rasprava na Odboru

Društvo -
Tokom šestočasovne, na momente burne rasprave, Zaštitnik građana Saša Janković poručio je članovima Odbora da postupa po zakonu, a ne po nalogu, dok je ministar odbrane Bratislav Gašić rekao da bez odobrenja tužilaštva ne može da dostavi dokumenta

BEOGRAD - Vojnobezbednosna agencija nije prekršila nijedan zakon, a Zaštitnik građana Saša Janković nije pružio valjane dokaze da su prisluškivani sindikalni lideri, pojedini stranački prvaci i nosioci tužilačkih i sudskih funkcija, najvazniji su zaključci današnjeg Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Tokom šestočasovne, na momente burne rasprave, Zaštitnik građana Saša Janković poručio je članovima Odbora da postupa po zakonu, a ne po nalogu, dok je ministar odbrane Bratislav Gašić rekao da bez odobrenja tužilaštva ne može da dostavi dokumenta o incidentu kada je prebijen brat premijera Andrej Vučić.

Janković je na sednici pokazao dokument za koji je tvrdio da je vojni i koji dokazuje da je VBA pratila SRS i organizaciju mitinga te stranke, međutim, on nije mogao da tvrdi da je reč o validnom dokumentu već da je reč o njegovoj sumnji koja bi trebalo da bude istražena.

Gašić je potom Jankoviću poručio da su mu vrata Ministarstva odbrane i vojnih službi otvorena i da može da dođe u kontrolu, a da je dokument, koji je ombudsman pokazao, “delo sada penzionisanog pripadnika vojske koji je penzionisan zbog krivičnih radnji”.

Rasprava na sednici je na momente bila žučna pošto su poslanici većine uglavnom burno reagovali na svako Jankovićevo izlaganje, dok su predstavnici opozicije komentarisali da vladajuću koaliciju više zanima priča o plati Zaštitnika i njegovih saradnika od suštine zbog koje je Odbor sazvan.

Oni su zatražili da Ministarstvo odbrane i VBA dostave sva dokumenta o incidentu tokom prošlogodišnje Parade ponosa poručujući da je Zaštitnik građana nezavisan i da predstavlja „poslednju branu međustranačkim prepucavanjima” i rušenju pravnog poretka.

Demokrate su ombudsmanu poručile da ga “nisu volele” dok su bili na vlasti i da su ga upozorili da ga ni sadašnja vlast “neće voleti”, ali da on mora da primenjuje uvek iste aršine.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović rekao je da bi Janković, ukoliko ima morala, trebalo sam da podnese ostavku jer, kako je naveo, nije dokazao nijednu svoju tvrdnju, a da će, ukoliko to ne učini, on u poslaničkom klubu te partije, pokrenuti inicijativu za njegovo razrešenje.

Iako je čitav tok sednice bio otvoren za javnost, članovi Odbora zaključke su doneli iza zatvorenih vrata, a po završetku sednice novinare je sa njima upoznao predsednik Odbora Momir Stojanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track