VEHABIJE KRSTARE SRBIJOM: Za prelazak u islam daju 500 evra
Foto: Profimedia

Ekstremisti pod prismotrom

VEHABIJE KRSTARE SRBIJOM: Za prelazak u islam daju 500 evra

Društvo -
U Srbiji je trenutno evidentirano sedam ekstremističkih grupa muslimana, popularno nazvanih vehabije, koje su pod prismotrom službi bezbednosti

Iz izvora u vrhu službi bezbednosti navode da nema informacija da spremaju terorističke napade, ali zbog ekstremnih stavova koje zastupaju i rigoroznih islamskih propisa koje primenjuju, srpske bezbednosne službe ne žele ništa da prepuštaju slučaju, saznaju "Vesti".

- Sve koji su sumnjivi, odnosno imaju kontakte u inostranstvu, finansiraju se iz arapskih zemalja i drugde, držimo pod prismotrom za svaki slučaj. Nemamo naznaka da neko od njih sprema terorističke napade, ali moramo biti oprezni jer je Islamska država najavila napade po Evropi. Oni se nalaze po celoj teritoriji Srbije, često idu za BiH, ali ih ima dosta i u Beogradu. Jedan od njih je Emin M, koji živi u blizini beogradske Autokomande. Finansira se iz arapskih zemalja i mnogo studenata s jednog privatnog beogradskog fakulteta poreklom iz Libije dolazi kod njega u stan na versku nastavu, kao i veliki broj drugih Arapa koji žive i studiraju u Beogradu - kaže naš izvor iz služe bezbednosti, koji insistira na anonimnosti.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Policija, BIA i Vojno-bezbednosna agencija takođe intenzivno prate prelazak migranata preko Srbije, pogotovo onih koji ilegalno ulaze u Srbiju, van zvaničnih kanala, jer sumnjaju da se upravo među njima kriju potencijalni teroristi, a ne među migrantima koji se prijavljuju na granici i dobijaju propratna dokumenta.

Reporteri "Vesti" u Beogradu razgovarali su sa jednim od pripadnika Islamske zajednice, koji sarađuje sa srpskim službama bezbednosti. On za naš list otvoreno govori o opasnosti od ekstremista, odnosno vehabija i kako ih prepoznati. Sa njim su se našli u jednom kafiću, u prigradskom beogradskom naselju. Došao je u pratnji policajaca. Zbog njegove bezbednosti čak ni deo grada u kome živi ne smemo da pominjemo. Stroge mere bezbednosti, iako smo u prestonici Srbije, bile su uslov da se nađemo. Bez fotoreportera, bez pratnje i u separeu, kako ga ne bi slučajno videli da priča sa novinarom i policajcem. Naravno, traži da mu se ime ne spominje.

- Prvo da znate, to što se govori o vehabijama, to su Amerikanci izmislili. Nisu sve vehabije ekstremisti, ali ima ekstremnih muslimana koji i nama u Islamskoj zajednici predstavljaju problem. Znam da ih ima u Zemunu, odakle su došli iz Sirije sa ratišta. Video sam trojicu u Zemun polju i dvojicu u centru Beograda. Njih je lako prepoznati. Dosta muslimana nosi bradu i brkove, ali ekstremisti nose samo bradu, brkovi su im obrijani. Takođe, prepoznaju se po karakterističnim crnim šalvarama koje jedino oni nose - kaže sagovornik.

Džihadisti iz Šumadije

Osim muslimana iz Srbije, koji su poreklom Bošnjaci, Albanci, Romi i Aškalije, u Siriji i Libiji se bore i Srbi koji su prešli u islam. Najpoznatiji takav slučaj je porodica Pavlović iz sela Bosuta kod Aranđelovca. Reporeri "Vesti" su došli do njihove kuće u Bosutu, prilikom jednog povrataka iz Sirije, ali su nas oterali i nisu želeli da razgovaraju.U pitanju je porodica Srba, koji su prešli u islam kada se Nevena, ćerka Gorana Pavlovića udala se za Ismeta Cicvaru iz BiH. Ona i otac su prešli u veru njenog supruga islam i već godinama njih dvojica odlaze na ratište u Siriji gde se bore u redovima Islamske države.Na naše pitanje da li bi mogao da nam napravi kontakt sa njima da bismo napravili razgovor, on kratko odgovara.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Nikako ne mogu da vam organizujem sastanak. Kada bi znali da pričam sa vama, šta vam govorim i da hoću da ostvarim kontakt sa njima, došli bi mi u kuću i pobili porodicu - ističe on sa strahom u očima.

Sami odnosi većina pripadnika Islamske zajednice u Srbiji i Beogradu sa ovim ekstremistima su zategnuti, dodaje on.

Promenio veru za 500 evra?

Prema saznanjima srpske policije, pojedini verski učitelji plaćaju onima koji prelaze u islam.

- Znamo za primer jednog Roma, radnika gradske čistoće, on je prešao u islam i za to dobio 500 evra. Odjednom smo ga videli kako ide ćelav, sa bradom. Posle smo čuli da je dobio novac za to, ali ne možemo da potvrdimo da je to istina - kaže izvor "Vesti".-

Ne znamo gde oni klanjaju, ne dolaze u džamiju, a ni u naše mesdžide, džamije bez minareta. Kad bi takvi došli da klanjaju sa nama, izbila bi tuča, ne bi im dali. Ja sam dugo pokušavao da saznam gde klanjaju, ali neće da nam kažu. Oni misle da su bolji od nas. Kada im kažeš "Selam alejkum", neće da nam odgovore jer kažu mi se ne borimo u ime Alaha. Zato nose karakteristične crne šalvare, kao znak - ja sam taj koji treba da pokrene nešto - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da su takvi vernici obični plaćenici.

Foto: Beta AP
Foto: Beta AP

- Njih su Amerikanci nazvali vehabije, a to su obični plaćenici. Svaki musliman koji se ubije, koji postane bombaš, vera kaže da to đavolu život daješ, nikakve device te ne čekaju u raju, to se đavo igra sa tobom i zato je to u suprotnosti sa pravim vrednostima islama - navodi naš izvor dok se okreće oko sebe plašeći se da ga neko ne prepozna.

U islam prešao i "veliki Srbin"

U poslednje vreme primećeno je nekoliko slučajeva da Srbi prelaze u islam. Takav je slučaj i Dušana K. (34) iz jednog beogradskog prigradskog naselja. Njegove komšije kažu da se uvek predstavljao kao "veliki srbenda" i da je iznenada postao čudan.

- Bio je neko vreme u Nemačkoj, pa u Bosni. Tamo je i promenio veru, prešao u islam i poslednje što znamo jeste da treba da otputuje u Iran u neku versku školu. Znamo da je ranije imao probleme sa drogom - kažu oni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track