VEKARIĆ RAZRADIO BIZNIS: Sam sebi za autorski tekst platio 300.000!
Foto: Marina Lopičić

Lepo poslovali

VEKARIĆ RAZRADIO BIZNIS: Sam sebi za autorski tekst platio 300.000!

Društvo -
Sa Snežanom Malović i Jasnom Šarčević Janković šest godina je izdavao časopis koji je finansiralo Tužilaštvo za ratne zločine u kom su inače radili

BEOGRAD - Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine, na čijem je čelu godinama Vladimir Vukčević, naplatio je 300.000 dinara za jedan tekst u časopisu koji su izdavali Centar za trancizione procese, čiji je on osnivač, i Tužilaštvo za ratne zločine, u kom radi!

Pored Vekarića, osnivači centra su Vekarićeve kolege iz tužilaštva: Snežana Malović, bivša generalna sekretarka u tužilaštvu i eksministarka pravde, i Jasna Šarčević Janković, koordinatorka za odnose s javnošću Tužilaštva za ratne zločine.

Snežana Malović, kao generalni sekretar tužilaštva, osnovala je Centar za tranzicione procese (CTP), nevladinu organizaciju koja je tesno sarađivala sa tužilaštvom na izdavačkim poslovima punih šest godina. Centar je bio registrovan na adresi u Ulici Zorana Đinđića na Novom Beogradu, a vlasnik stana je Bruno Vekarić! Zanimljivo je da je zvanična imejl adresa organizacije bila vekarije@eunet.rs, koja je registrovana i kao Vekarićev privatan mejl.

Svaka rečenica mu vredi 6.669 dinara

Centar je u saradnji s tužilaštvom izdavao časopis "Pravda u tranziciji" od novembra 2005. do maja 2011. godine. Da su Vekarićevom centru stizali prilozi sa svih strana svedoči i činjenica da su autorske tekstove plaćali basnoslovnim iznosima, pa je tako Bruno Vekarić autorski tekst o Crvenim Kmerima naplatio svojoj organizaciji neverovatnih 300.000 dinara!Tekst o suđenju za ratne zločine u Kambodži ima nešto manje od 8.000 karaktera, što znači da je Vekarić plaćen 39 dinara po slovu za ovaj tekst odnosno 6.669 po rečenici.

Zamenik tužioca je u centru zaposlio i svog oca Vatroslava Vekarića, bivšeg diplomatu i člana Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova, koji je od 1. septembra do 31. decembra 2004. bio urednik časopisa "Pravdas u tranziciji" i primao 10 puta manju platu od sina, u iznosu od 30.634 dinara.Tražio da mu Tužilaštvo plati 735 dinara za parking

Pored honorara od 300.000 dinara, Vekarić u tužilaštvu prima platu od oko 250.000 dinara. Ipak i pored zarade od pola miliona dinara od matične firme - tužilaštva, tražio je da mu se isplate troškovi za parkiranje u iznosu od 735 dinara! (Naše novine)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track