VELIKI DAN ZA SRBIJU: Otvoren Nacionalni gama centar
Foto: Tanjug Marko Đoković

Naši pacijenti za tretman gama nožem više ne moraju da idu u inostranstvo

VELIKI DAN ZA SRBIJU: Otvoren Nacionalni gama centar

Društvo -
Reč je o najsavremenijoj mašini za lečenje najtežih bolesnika, sa metastazama na mozgu. Ovo je dan od kada više naši pacijenti ne moraju da idu u inostranstvo, već svoj problem mogu rešiti ovde. Prvi pacijent je već na tretmanu
1 / 3 Foto: Tanjug Marko Đoković

BEOGRAD - Država je obezbedila sve uslove da naši pacijenti za tretman gama nožem više ne moraju da idu u inostranstvo, ocenio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar povodom početka rada Nacionalnog gama centra i apelovao na neurohirurge da za godinu dana budu apsolutni lideri u regionu.

- „Ovo je dan od kada više naši pacijenti ne moraju da idu u inostranstvo, već svoj problem mogu rešiti ovde. Prvi pacijent je već na tretmanu - kazao je Lončar i istakao da sada postoje svi uslovi i da je sada na našim stručnjacima, njihovom radu i entuzijazmu, da za godinu dana budu apsolutni lideri u regionu.

Prema njegovim rečima, ono što je bilo do države je obezbeđeno i stvoreni su svi uslovi da može da se radi vrhunski, a do petka bi želeo da bude podvrgnuto lečenju minimum pet pacijenata. Lončar je ukazao da je Nacionalni gama centar spreman za prijem pacijenata i iz regiona, koji mogu već podneti zahteve. Takođe je podvukao da će lečenje u Beogradu biti sigurno jeftnije nego što je to do sada bilo u Turskoj, ili drugim centrima, posebno za građane iz Republike Srpske, Crne Gore i ostalih zemalja iz okruženja.

Пуштање у рад гама ножа, Национални гама центар у Клиничком центру Србије #КЦС pic.twitter.com/8bbgPg6OmC

— Александар Вучић (@SerbianPM) November 2, 2015

Načelnica Odeljenja za neuroonokologiju Klinike za neurohirurgiju Danica Grujičić je ocenila da je ovo veliki dan za srpsko zdravstvo, ukazujući da su 15 godina radioterapeuti i neurohirurzi molili da se nabavi gama nož, a da je aktuelno Ministarstvo prvo pokazalo dovoljno sluha. Ona je objasnila da se radi o najsavremenijoj mašini za lečenje najtežih bolesnika, sa metastazama na mozgu, čiji se kvalitet života drastično menja uvođenjem nove metode. „Nadam se da će ovo biti samo uvod za razvoj jednog pravog radioterapijskog centra u Kliničkom centru. Time se ne gubi važnost standardne radio terapije“, ukazala je Grujičić. „

Na ovom aparatu se zrače i benigni i maligni tumori. Nije nažalost svemoćan, i to su uglavnom dobro ograničeni tumori promera do tri santimetara na najnezgodnijim mestima. Postoji samo mali broj tumora koje nismo u stanju da ozračimo zbog blizine struktura koje se mogu oštetiti“, objasnila je ona. Rekla je da očekuje do kraja ove godine 50 pacijenata, a sledeće deset puta više, te zamolila kolege iz svih krajeva Srbije da upute svoje pacijente. Direktor Kliničkog centra Milika Ašanin ocenio je da je gama nožem ostvaren nacionalni projekat i najveća investicija u zdravstvu Srbije.

„Do sada smo plaćali skupo za lečenje pacijenata u inostranstvu.Od 2008. zdravstveno osiguranje je platilo 4.200.000 evra za lečenje 750 naših građana“, istakao je on. Ovaj aparat će se, prema njegovim rečima sam vrlo brzo isplatiti, te je izrazio nadu da će Klinički centar postat lider u regionu i imati pacijente iz svih krajeva zapadnog Balkana. Nacionalni gama centar obišao je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon što je Vlada Srbije odvojila blizu 460 miliona dinara, a SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore) donirala još oko 120 miliona dinara, početkom ove godine kupljen je gama nož, aparat koji predstavlja "zlatni standard" u lečenju onkoloških pacijenata i ugovorena je gradnja Nacionalnog gama centra. Početkom rada Nacionalnog gama centra i korišćenjem gama noža za najdelikatnije neurohirurške zahvate, naši građani su dobili priliku da se u Srbiji leče na najsavremeniji način.

Vučić: Cilj je da u zdravstvu budemo lideri u regionu

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle otvaranja Nacionalnog gama centra u Kliničkom centru Srbije, da je cilj da Srbija ima najmoderniju medicinsku opremu, te da polako postaje lider u regionu u pojedinim oblastima zdravstva. Vučić je u izjavi novinarima rekao da nijedna država u regionu, osim Hrvatske, nema gama nož - aparat za najdelikatnije neurohirurške zahvate, te da će u Srbiju dolaziti i pacijenti iz okruženja, a novac iz naše zemlje više neće odlaziti u Tursku, gde su se do sad lečili ti pacijenti.

"Srbija po nečemu u zdravstvu postaje lider u regionu. Polako, ali sigurno, približavamo se onima koji su jači od nas, a onda ćemo brzom brzinom i da ih obiđemo", rekao je Vučić. Navodeći da je projekat izgradnje sa porezom koštao manje od pet miliona evra, Vučić je istakao da će ta investicija biti isplaćena za godinu do godinu i tri meseca. "Srbija je dobila najmoćniju mašinu i to je velika i dobra vest za ljude koji su bolesni", rekao je Vučić. Premijer je naveo da će u Kliničkom centru Srbije moći da se leče i građani iz regiona, budući da samo Hrvatska ima gama nož, koji je stariji i lošiji od našeg.

Vučić je rekao i da je vlada izdvojila između 50 i 60 miliona za renoviranje, obnavljanje mokrih čvorova, krečenje Kliničkog centra Srbije, te da sledi nabavka dva linearna akceleratora. Premijer je naglasio i da od 1. januara iduće godine više neće biti lista čekanja u Kliničkom centru. "Cilj je da imamo najmoderniju opremu u regionu i da naše bolnice, domovi zdravlja i škole budu čiste i uredne", rekao je Vučić. Nakon što je Vlada Srbije odvojila blizu 460 miliona dinara, a SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore) donirala još oko 120 miliona dinara, početkom ove godine kupljen je gama nož, aparat koji predstavlja "zlatni standard" u lečenju onkoloških pacijenata i ugovorena je gradnja Nacionalnog gama centra. Početkom rada Nacionalnog gama centra i korišćenjem gama noža za najdelikatnije neurohirurške zahvate, naši građani su dobili priliku da se u Srbiji leče na najsavremeniji način.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track