Verbić: Besmisleno je da svi dobijaju besplatne udžbenike
Foto: Beta

Prioritet najsiromašniji

Verbić: Besmisleno je da svi dobijaju besplatne udžbenike

Društvo -
Ko će ih ubuduće dobijati zavisiće od količine novca u budžetu. Novina je i da se kao teža povreda radne obaveze smatra ako nastavnik od đaka zahteva da kupi dodatno nastavno sredstvo

BEOGRAD - Ko će ubuduće dobijati besplatne udžbenike u školama isključivo će zavisiti od novca u budžetu, a iz ministarstva prosvete poručuju da će prioritet biti učenici iz ugroženih kategorija stanovništva.

Ministar prosvete Srđan Verbić, komentarišući Nacrt zakona o udžbenicima koji donosi tu novinu, smatra "da je besmisleno da svi dobijaju besplatne udžbenike". "Oni nisu besplatni ako vam neko uzme od poreza da bi kupio udžbenike i vratio nazad. Mislim da je mnogo važnija stvar da oni koji su najugroženiji dobiju besplatne udžbenike i da tu postoji nekakva skala", rekao je Verbić povodom Nacrta zakona o udžbenicima koji danas ulazi u javnu raspravu.

Pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin naglasila je da bi ministarstvo prosvete volelo da sva deca dobijaju besplatne udžbenike, a ne da se pozajmljuju kao do sada, ali da nijedna država u svetu ne daje učenicima besplatno udžbenike.

"Zakonom je predviđeno da deca iz socijalno ugroženih porodica dobijaju udžbenike, pri čemu nije akcenat da ih vraćaju, već da ih imaju trajno kod sebe. Takođe, u predlogu zakona urađeno je proširenje tako da besplatne udžbenike dobijaju deca ugroženih porodica viših razreda osnovnih škola, kao i srednjih škola", rekla je Lužanin.

Ona je dodala da Nacrt zakona o udžbenicima ima za cilj da ispravi sve nepravilnosti koje je imao prethodni zakon i da omogući kvalitetan udžbenik dostupan svakom učeniku i svakom detetu. "Ono što je zakonom predviđeno jeste da će se ići u smanjivanje obima udžbenika, jer su trenuno udžbenici preobimni", rekla je Lužanin.

Prema njenim rečima, ići će se i na uvođenje elektronskog dodatka, koji treba da "podigne kvalitet udžbenika", kao i da je zakonom predviđeno uvođenje maksimalne cene udžbenika i to samo udžbenika, a ne dodatnih pomoćnih sredstava.

Zakonom je predviđeno da ministarstvo prosvete svake četvrte godine objavljuje javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje udžbenika, da se svake četvrte godine objavljuje Katalog udžbenika koji su obavezni za upotrebu u školama, kao i da se u katalog uvršćuju odobreni udžbenici za koje se izjasne škole koje pohađa najmanje 15 odsto učenika određene generacije.

"Takođe ukida se obaveza izdavača za recezentskom komisijom, a uvodi se naknada plaćanja za stručnu ocenu udžbenika", rekla je Lužanin. Kao teža povreda radne obaveze, navela je ona, smatraće se ukoliko nastavnik od učenika zahteva da kupi dodatno nastavno sredstvo.

"Škola je obavezna da obezbedi dodatna nastavna sredstva kao sastavni deo bibliotečko-informativne građe i izvora", zaključila je Lužanin. Javne rasprave Nacrta zakona biće organizovane u tri grada i to u Nišu 27. novembra, Beogradu 3. decembra, Subotici 8. decembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track