Verbić: Matura po planu, ocene zaključene, štrajkačima manja plata, a mene će oceniti Vučić
Foto: Dragana Udovicic

Kraj školske godine na vreme

Verbić: Matura po planu, ocene zaključene, štrajkačima manja plata, a mene će oceniti Vučić

Društvo -
Ministar je precizirao i da nikada nije rekao da je višak u prosveti 10 000, već da postoji 20.000 nastavnika sa nepunom normom časova. Kada je reč o oceni njegovog rada, rekao je da će tu ocenu dati predsednik Vlade Srbije

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je da većina škola u Srbiji radi regularno i da nema razloga da se školska godina ne završi na vreme.

"To znači da će nastavnici zaključiti ocene đacima i da će učenici osmih razreda polagati maturu kako je i planirano. Što se tiče nastavnika koji su u štrajku, njima će i od naredne plate biti umanjene zarade, u skladu sa zakonom", rekao je Verbić.

Upitan šta će biti sa školama u kojima nastavnici nisu dobili platu, jer direktori nisu postupili po naredbi, Verbić je rekao da se traži način kako bi se isplatila zarada zaposlenima, bez obzira na neodgovorno ponašanje direktora.

"Zakonska obaveza direktora jeste da vode računa o tome koliko neko radi. Ako je neko u štrajku i ne radi 45 minuta, obaveza direktora jeste da o tome vodi evidenciju i isplati novčani iznos u skladu sa tim koliko je radio", objasnio je Verbić.

Ministar je precizirao i da nikada nije rekao da je višak u prosveti 10.000 zaposlenih, već da postoji 20.000 nastavnika sa nepunom normom časova. Upitan da li će podneti ostavku, posle protesta prosvetnih radnika, kao i da je to zahtev i nekih parlamentarnih stranaka, Verbić je rekao da je njegov posao da radi, rešava probleme i unapređuje ono što dobro funkcioniše, a posao stranaka je da rade svoj posao, pa i da traže ostavke.

"Što se protesta tiče, nadam se da iza pokretanja tolike mase ljudi stoji nešto konkretnije osim moje ostavke", rekao je Verbić.Na pitanje koju ocenu bi dao za svoj rad za 11 meseci ministar je rekao: "Nije u redu da sam sebe ocenjujem. Tu ocenu će dati predsednik Vlade Srbije".

Prosečna prosvetarska plata 39.000 dinara

Prema rečima Verbića, prosečna plata prosvetnih radnika od 39.000 jeste premala, "ali u ovoj situaciji velike štednje jedino je bilo izvodljivo da svima bude jednako smanjena".Verbić je izričit da nema izbora, školska godina mora da bude završena, i da nema razloga da mature ne bude.

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track