VERBIĆ PROSVETARIMA: Plate će biti smanjene, prekid nastave neprimeren
Foto: Zorana Jevtić

Rešenje ni na pomolu

VERBIĆ PROSVETARIMA: Plate će biti smanjene, prekid nastave neprimeren

Društvo -
Ministar je rekao i da đaci ne smeju da trpe zbog štrajka prosvetnih radnika

BEOGRAD - Zahtev prosvetara da im plate ne budu smanjene neće biti ispunjen, a najava o potpunom prekidu nastave u školama nije primerena, izjavio je Srđan Verbić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić ponovio je danas da jedino treći zahtev sindikata koji traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata od 10 odsto neće biti ispunjen. "Ukoliko budu insistirali na trećem zahtevu, mi onda nemamo rešenje za prekid štrajka", kazao je Verbić. On je rekao i da ministarstvo čini sve kako bi rešilo zahteve sindikata, a koji se tiču kolektivnog ugovora i izmena zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja.

"Ministarstvo sve vreme vrlo aktivno učestvuje u rešavanju ovih problema", rekao je ministar novinarima nakon potpisivanja ugovora o međunarodnoj saradnji ministarstva i Britanskog saveta (British Council) odgovarajući na pitanje kako komentariše najavu radikalizacije protesta potpunom obustavom nastave.

Verbić je rekao i da đaci ne smeju da trpe zbog štrajka prosvetnih radnika. Smatra i da nema prepreka da uskoro bude i potpisan kolektivni ugovor. Ranije danas predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je Tanjugu da se štrajk prosvetara u školama nastavlja.

Verbić: Finansiranje fakulteta treba da bude transparentnijeBlokada Filozofskog fakulteta u Beogradu potrajala je duže nego što je bilo očekivano, Verbić. On je izrazio nadu da takvih štrajkova zbog finansiranja više neće biti, ukazujući da fakulteti na sajtovima treba da istaknu koji su sve troškovi uračunati u školarinu.

"Koren problema leži u načinu finansiranja visokog obrazovanja. Ono što treba da fakulteti urade da bude transparentno finansiranje je da na sajtovima istaknu šta je sve plaćeno školarinom", rekao je ministar. Važno je, kako naglašava, da studenti znaju koliko košta studiranje, jer bi onda "videli kolika je cena blokade od osam nedelja".

Nada se, kako dodaje, da se studenti više neće buniti zbog načina finansiranja, već zbog podizanja kvaliteta obrazovanja. On se osvrnuo i na izveštaj prosvetne inspekcije koja je bila na tom fakultetu i rekao da u njemu piše da Uprava mora da omogući uslove za nastavak godine. Studenti koji su osam nedelja držali u blokadi Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu potvrdili su sinoć Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da prekidaju blokadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track