Verbić: Štrajkači neće dobiti pare
Foto: Dragana Udovicic

Ministarstvo prosvete

Verbić: Štrajkači neće dobiti pare

Društvo -
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je istakao da bilo ko od nas, ako ne radi, ne može imati novčanu nadoknadu za taj deo rada

BEOGRAD -Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas da ucesnicima u štrajku neće biti isplaćena novčana nadoknada.

"Ako direktori škole utvrde da plan nije ispunjen, da tada nisu radili nastavnici, oni po zakonu nemaju pravo na novčanu nadoknadu", rekao je Verbić. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je istakao da "bilo ko od nas, ako ne radi, ne može imati novčanu nadoknadu za taj deo rada".

Verbić je precizirao da su u štrajku juče bile 504 škole, što je približno 27 procenata ukupnog broja škola i da velika većina nastavnika u ovom trenutku rade normalno, iako su, takođe, opravdano nezadovoljni platama.Ministar je istakao da su plate prosvetnih radnika nepristojno male, ali da se ne mogu promeniti na drugi način, nego sistemski, tako što će biti uvedene platne grupe i da rešenje mora da bude u skladu sa zakonom.

"Mi ovo moramo da rešavamo tako što sednemo za sto i rešavamo svaki konkretan problem jedan po jedan, ali ne ucenama, što pretimo da neće biti završena školska godina", dodao je Verbić.Dva sindikata obrazovanja danas će, u danu kada se navršavaju puna četiri meseca od početka štrajka u prosveti, u protestnoj šetnji u Beogradu od skupštine do vlade i resornog ministarstva, ukazati na stanje u obrazovanju i izostanak reakcije institucija koje se bave obrazovanjem povodom štrajka.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track