Verbić: Upisano 2.500 prvaka više nego prošle školske godine
Foto: Zorana Jevtic

Razlog za optimizam

Verbić: Upisano 2.500 prvaka više nego prošle školske godine

Društvo -
Prosvetni radnici su prvi kojima plate trebaju da budu povećane i na to se Vlada obavezala, istakao je ministar prosvete

STARA PAZOVA - Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da je ove školske godine u osnovne škole u Srbiji upisano 2.500 prvaka više nego prošle.

"Ove godine upisano je 68.470 prvaka što je 2.500 više nego lane. To je razlog za optimizam", kazao je ministar koji je povodom početka školske godine posetio renoviranu školu "23. oktobar" u Golubincima, kod Stare Pazove.

Verbić je zahvalio svim nastavnicima na razumevanju, uprkos lošoj materijalnoj situaciji i malim primanjima i što ova školska godina ne počinje štrajkom kao prošla.

"Prosvetni radnici su prvi kojima plate trebaju da budu povećane i na to se Vlada obavezala", poručio je on. Ministar je napomenuo da se radi na tome da školski sistem u Srbiji bude efikasniji i da se utvrde prave potrebe u tom sektoru.

"Na sajtu Ministarstva prosvete su tri baze sa više hiljada podataka - jedna sa spiskom tehnoloških viškova, druga sa imenima nastavnika koji nemaju pun fond časova, a treća sa nedostajućim kadrovima", kazao je Verbić. On je rekao da se ranije nije vodilo računa o stvarnim i racionalnim potrebama, a takvu praksu, kako je naveo, treba prekinuti. Osnovna škola "23. oktobar" u Golubincima počela je školsku godinu obnovljena donacijom Ruskih državnih železnica od 80.000 dolara.

Školu u Golubincima danas je posetio i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i najavio nastavak ruske podrške prosveti Srbije. Čepurin je rekao da danas školska godina počinje i u Rusiji gde ima 14,3 miliona đaka, dok ih je u Srbiji 800.000.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track