VERHEIJEN: Važno je da se poštuje rok za 10 preduzeća
Foto: Fonet

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji

VERHEIJEN: Važno je da se poštuje rok za 10 preduzeća

Društvo -

BEOGRAD - Za nas je najvažnije da vlada poštuje rok i da 31. maja skine zaštitu od poverilaca za 10 preostalih preduzeća u restrukturiranju, izjavio je danas šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen.

"Naša pretpostavka je da rok neće biti promenjen, a to je najvažnija stvar, da vlada poštuje rok koji je postavila i da podigne štit za 10 preostalih kompanija, budući da je njih šest na neki način rešeno u prošloj godini", rekao je Verheijen.

On je naveo da je problem ovih preduzeća komplikovan, ali i da je primetan trud nadležnih da se taj problem reši. "Postoji trud da se nađe rešenje i za RTB Bor, Galeniku, Resavicu, Petrohemiju... Znamo da vlada pregovara za bar tri od tih kompanija. Iako mi nismo umešani u rešavanje tog problema, voleli bi da se nađe rešenje i to takvo da ova preduzeća ne odu u stečaj kad poverioci počnu da naplaćuju svoja potraživanja", objasnio je on.

Idealno bi bilo, kako je rekao, da rešenje vodi do privatizacije ili bar da se primeni ugovor o menadžmentu kombinovan sa UPPR-om (Unapred pripremljen plan reorganizacije).

"To je verovatno i najviše što može da se dobije od ovih kompanija u ovom trenutku", smatra Verheijen dodajući da se mora voditi računa da sve ide svojim tokom, tako da od 31. maja može da se izbegne stečaj za većinu tih firmi, a naročito njihovo neorganizovano guranje u bankrot.

Upitan za preduzeće koje je premijer Aleksandar Vučić više puta izdvojio kao najveći problem - RTB Bor, on je rekao da izveštaj još nije završen, pa nema uvid u to kako je zamišljeno da rudnik radi.

"Ima nekoliko problema vezano za RTB Bor. Recimo, kada je reč o topionici, ima problema vezano za snabdevenost, pa je pitanje ima li dovoljno zlata za snabdevanje topionice.

Deo problema, s druge strane, vezan je za zaštitu životne sredine", objasnio je on dodajući da postoji zabrinutost oko funkcionisanja rudnika. Verheijen je ocenio da bi i za ovo preduzeće, u ovakvoj situaciji, idealan ishod bio ugovor o profesionalnom menadžmentu, praćen UPPR-om.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track