VESELINOVIĆ: Stambene kredite u "švajcarcima" trebalo bi preračunati u evre
Foto: Fonet

SDS traži izmenu zakona za zajmove u francima

VESELINOVIĆ: Stambene kredite u "švajcarcima" trebalo bi preračunati u evre

Društvo -
Poslanik SDS kaže da njihov predlog predviđa i da dužnici raskinu ugovor s bankom, ali da ostanu u stanu kao zakupci

BEOGRAD - Zamenik šefa poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke (SDS) Janko Veselinović izjavio je danas da je ta poslanička grupa podnela predloge tri zakona, među kojima je i zakon koji se odnosi na građane koji su uzeli kredite u švajcarskim francima.

- Zakon propisuje obavezu bankama da dozvole korisnicima tih kredita reviziju ugovora. Od datuma zaključenja bi se obračunavao kredit, u recimo evrima, i onda bi se napravio konačan obračun da vidimo koliko bi oni bili dužni ili su ga već pretplatili da je ugovor bio zaključen u evrima, jer sve ostalo je profit banaka - rekao je on agenciji Beta u Skupštini Srbije.

Veselinović je kazao da se taj predlog zakona odnosi isključivo na one koji su uzeli stambeni kredit kako bi rešili stambeno pitanje, i to im je jedini stan i u njemu žive. Prema rečima Veselinovića, ovim predlogom zakona se daje i mogućnost da se korisnici kredita odluče za otplatu kredita u valuti u kojoj su uzeli kredit, ali da se primenjuje kurs koji je važio pre 15. januara.

On je kazao da se predlaže i mogućnost da se raskine ugovor sa bankom za one kojima je otežano plaćanje kredita, kao i mogućnost da se raskine ugovor sa bankom i da korisnici kredita mogu biti zaštićeni zakupci stana.

- U slučaju raskida ugovora sa bankom, stan postaje vlasništvo banke, ali korisnici kredita imaju ulogu zaštićenog zakupca i mogu u njemu da ostanu tri godine, a posle toga banka može da proda stan, a oni imaju pravo preče kupovine po tržišnoj vrednosti - rekao je Veselinović.

Prema rečima Veselinovića, jučerašnje saopštenje Narodne banke Srbije (NBS) o merama koje će preduzet "bacanje prašine u oči". NBS je saopštila juče da je donela odluku u vezi sa kreditima indeksiranim u stranoj valuti, kojom su korisnici tih finansijskih usluga bolje zaštićeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track