(VIDEO) GLUMAC: Mleko bezbedno i posle podizanja granice aflatoksina
Foto: Printscreen Youtube / Tanjug

Sa 0,005 nivo vraćen na 0,25

(VIDEO) GLUMAC: Mleko bezbedno i posle podizanja granice aflatoksina

Društvo -
Vlada Srbije je morala da izađe u susret proizvođačima, posebno malim jer ne želimo da poljoprivreda umre, da domaćini moraju da kolju svoju stoku jer ne mogu da prehrane porodicu, objašnjava Glumac

BEOGRAD - Svetlana Glumac, direktor korporativnih i regulativnih poslova DFG, objasnila je da je mleko i dalje bezbedno za konzumaciju iako je nivo alfatoksina ponovo vraćen na 0,25 mikrograma.

"Mislim da je to dobra mera Radne grupe, koju je oformila Vlada još posle prve afere vezane za alfatoksin, a koja je bila politički instruisana. Nivo alfatoksina koji je juče podignut sa 0,05 (koliko je dozvoljeno samo u nekim zemljama EU) na 0,25 je nešto što smo imali tokom cele prošle godine. Ne zaboravimo da je nivo od 0,05 uveden tek u januaru ove godine", kaže Glumac i navodi da ova odluka ide u korist srpskim stočarima.

"Vlada Srbije je morala da izađe u susret proizvođačima, posebno malim jer ne želimo da poljoprivreda umre, da domaćini moraju da kolju svoju stoku jer ne mogu da prehrane porodicu", objašnjava Glumac i naglašava da vraćanje nivoa alfatoksina nikako ne šteti zdravlju.

"Moram da kažem da je nivo od 0,5 zastupljen u tri četvrtine zemalja ovog sveta. Alfatoksin se meri se godinama, svi ga pijemo, rade se studije i nikada nije evidentirana nijedna bolest vezana za alfatoksin", priča Glumac i dodaje da očekuje da će Batut, Ministarstvo zdravlja i RFZO kasnije u toku dana bolje objasniti da je mleko bezbedno.

(Z. T. D.)

Stručnjaci predložili: Nivo aflatoksina 0,25 mikrograma

Stručna Radna grupa predložila da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku M1 bude bude 0,25 mikrograma po kilogramu, što je dva puta rigoroznije od međunarodno priznatog standarda, izjavila je juče Tanjugu ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković. Taj predlog je donet na osnovu stručnog mišljenja vodećih institucija u oblasti zdravlja i bezbednosti hrane, u prvom redu Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, rekla je Bogosavljević Bošković. Ministarka je istakla da je mleko i sa tim novim nivoom aflatoksina apsolutno zdravstveno bezbedno.

"Novi nivo je dva puta rigorozniji od međunarodno priznatog standarda, od 0,5 mikrograma, koji važi u tri četvrtine sveta i zemljama poput SAD, Kine, Rusije, većine zemalja Latinske Amerike i Azije", precizirala je Bogosavljević Bošković.

Ona je podsetila da je pomenutu Radnu grupu formirala Vlada Srbije, kako bi dodatno zaštitila primarne proizvođace mleka, a to telo čine stručnjaci iz oblasti bezbednosti hrane, javnog zdravlja i resornih institucija. Bogosavljević Bošković je napomenula da su resorno Ministarstvo i Vlada Srbije uveli niz mera kako bi zaštitili proizvođače mleka, posebno male, sa jednom do devet krava, koji čine 97 odsto farmi u Srbiji. Oni su posebno pogođeni trgovinskim sporom između EU i Ruske Federacije, pa je Vlada Srbije uvela prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i intervenisala otkupom tržišnih viškova mleka. Bogosavljević Bošković je dodala da je Ministarstvo poljoprivrede u obavezi da poštuje preporuku stručne Radne grupe i da će ta odluka stupiti na snagu usvajanjem odgovarajućih pravilnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track