VIDEO NARODNA VEROVANJA NA SAVINDAN: Ako danas zagrmi, Srbima se crno piše!
Foto: Youtube Printscreen

Dan posvećen srpskom svecu i prosvetitelju

VIDEO NARODNA VEROVANJA NA SAVINDAN: Ako danas zagrmi, Srbima se crno piše!

Društvo -
BEOGRAD - Danas je Savindan, dan posvećen srpskom svecu i prosvetitelju o kom se i posle tolikih vekova pripovedaju angedote i priče. Poštujući ga neizmerno, srpski narod je o njemu ispreo i prave legende.

U njih je uneo i elemente mnogih drugih priča. On je putujući Božji čovek, putuje po srpskim zemljama, zavodi red i blagostanje, uči narod kako da ore, kopa, kresanjem ognjila kako da dobije vatru, žene uči da kuvaju, mese hleb, tkaju, pletu, prave sir i kiselo mleko, kovače da kuju gvožđe, kako se sadi loza, kako se dobija vino...

Gospodar vukova

U Čačku, majke koje imaju decu školskog uzrasta, spremaju na ovaj dan žito. U takovskom kraju veruje se da su svi vuci, psi Svetog Save. Uvreženo je mišljenje da je on gospodar vukova i da vukovima određuje koje torove smeju da napadaju zimi.

U Hercegovini opet pričaju da je Sveti Sava bio nekada pastir, pa jednom njegov pas blago ujede zalutalu ovcu. Sava se naljuti i prokle "kera" da više ništa ne jede osim onog što otme. Tako je taj pas pobegao u planinu i postao vuk.

Gde kamen takne štapom...

Veruje se da gde on dotakne štapom kamen, tu se pojavljuje izvor sa lekovitom vodom, ο čemu svedoče brojni nazivi lekovitih izvora sa njegovim imenom, kao što je onaj kod manastira Savinac u takovskom kraju, ili Savinac kod Užičke Požege.

Ο Savindanu se ne rade teži poslovi. U nekim krajevima se ne radi ništa. Negde poste celu nedelju pre Savindana.

"Grom zagrme na Svetoga Savu, usred zime, kad mu vreme nije..."

Postoji mnogo srpskih narodnih verovanja vezanih za Savindan, među kojima i to da ako na Svetog Savu grmi, desiće se važni događaji u zemlji.

Godina 1995. je sav srpski rod opomenula velikom grmljavinom. Uz grmljavinu, išlo je i nevreme, kao nedvosmislen znak prisustva Božjeg i opomene Božje.

Čak su i stari, paganski narodi, koji nisu znali za istinitog Boga, svojim vrhovnim bogovima (Zevsu, Jupiteru, Indri, Perunu, Toru) davali oblast munje i groma kao po preimućstvu božanske opomene i božanskoga oružja. I taj znak je svako mogao da vidi i čuje, samo ako je hteo da otvori oči i uši. Grmljavina je na Svetog Savu zabeležena u narodnoj pesmi o početku bune protiv dahija 1804. godine:

"Treću Sveci vrgoše priliku,grom zagrme na Svetoga Savu,usred zime, kad mu vreme nije,sinu munja na Časne Verige,potrese se zemlja od Istoka,da se Srblji na oružje dižu, al se Srblji dignut ne smjedoše..."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track