(VIDEO) ON JE REKAO UMRO JE DRUG TITO: Evo gde je čovek koji je rasplakao 20 miliona Jugoslovena
Foto: Printscreen

Mile Zdravković danas ima 88 godina

(VIDEO) ON JE REKAO UMRO JE DRUG TITO: Evo gde je čovek koji je rasplakao 20 miliona Jugoslovena

Društvo -
BEOGRAD - Tačno u 18.50 4. maja 1980. godine svi TV ekrani zacrnjeni su na 30 sekundi, a spiker Miodrag Zdravković suznih očiju je pročitao "Umro je drug Tito".

U 41. minutu prekinuta je i utakmica Hajduk - Crvena zvezda. Kada je spiker rekao „Neka počiva u miru“, 50.000 navijača spontano je zapevalo „Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvog puta nikad ne skrenemo“.

Spiker Miodrag Zdravković izgovorio je tri rečenice koje su rasplakale 20 miliona Jugoslovena, a zbog slave koju je tada stekao se kasnije i povukao iz novinarstva.

"Uvek kad gledam to, ja se naježim. Samo saznanje da sam ja to prihvatio, a nisam morao, a prihvatio sam jer mi je bila čast da tako nešto pripadne meni i samo saznanje da nema ko da uradi", kaže Zdravković.

U penziju je otišao u 55 godini, dve godine posle Titove smrti, jer je kao petnaestogodišnjak učestvovao u ratu, što je bila olakšavajuća okolnost po tadašnjem zakonu.

Deset godina je gajio pčele, pa se zatim posvetio politici. Bio najpre član IO SPO i predsednik njihovog odbora za Timočku krajinu. Posle se razišao sa Vukom Draškovićem, prešao u DSS. Razišao se onda i sa Koštunicom, razočarao u politiku...

"Ja sam se zaprepastio koliko je podmetanja, zavisti, mržnje između ljudi u istoj stranci", kaže Zdravković.

Napunio je 88 godina živi u svom rodnom selu, Rgotini kod Zaječara, ali starost koju je doživeo, mu kaže, ne prija.

"Kad živite dugo, umire vam rodbina, prijatelji, poznanici... Vi ste svakim danom sve više sami i ukoliko duže traje život, vi ste više sami", zaključuje legendarni spiker.

(EPK/Bulevar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track