(VIDEO) SRAMOTA TANJUGA: Zloupotreba državnih medija u odbrani Dragice Nikolić
Foto: Marina Lopicic

Napad na Kurir

(VIDEO) SRAMOTA TANJUGA: Zloupotreba državnih medija u odbrani Dragice Nikolić

Društvo -
Ova novinska agencija iskonstruisala je celu priču da bi odbranili prvu damu Srbije, ne navodeći da postoji audio snimak razgovora sa predsednikom opštine Lebane Goranom Janjićem, koji je potvrdio da je Fondacija tražila obezbeđivanje zaliha krvi prilikom njene posete, samo da bi prikazali Kurir u negativnom kontekstu

U odbranu Dragice Nikolić, supruge predsednika Republike Srbije, od pisanja Kurira uključila se državna novinska agencija Tanjug. Kurir je objavio da je fondacija prve dame Srbije tražila da se obezbede zalihe krvi prilikom njene posete Lebanu zbog opasnosti od atentata.

To je potvrdio i predsednik opštine Lebane Goran Janjić, a snimak razgovora s njim objavljen je na Kurirovom sajtu.

http://www.youtube.com/watch?v=vTgeVlPBiu8

Međutim, ovaj državni medij nakon tri dana počinje da se bavi ovom temom i prenosi izjavu Janjića (datu samo Tanjugu) u kojoj on sada tvrdi suprotno. Pritom Tanjug ne navodi da postoji audio-snimak i ne poziva za komentar drugu stranu, kako nalažu pravila novinarstva.

Naprotiv, da bi prikazali Kurir u negativnom kontekstu, odlaze korak dalje i objavljuju izjavu advokata Nebojše Anđelkovića, koji tvrdi da Kurir treba tužiti i tražiti javno izvinjenje. Da je cela stvar iskonstruisana kako bi se napao Kurir, potvrđuje i nova izjava Anđelkovića, ovog puta data Kuriru, u kojoj on tvrdi da je kontekst njegove izjave promenjen.

- U tom trenutku nisam znao da je vaš reporter snimio razgovor s predsednikom opštine Lebane. Samo sam komentarisao potpisanu i pečatiranu izjavu državnog organa, on ju je tako potpisao, i to ga obavezuje da govori istinu. Ne mogu da kažem da je on slagao, obmanuo mene, vas ili Tanjug jer za to nemam dokaze, ali ukoliko vi raspolažete takvim dokazima kao što je snimak razgovora, onda je to slučaj za sud i moglo bi da se dogodi da na kraju tog sudskog postupka gospodin Janjić vama mora da plati odštetu. Nemam razloga da u odnosu na Kurir bilo šta negativno komentarišem, ogradio sam se prilikom davanja izjave i više puta ponovio da jedino ako je to istina, osoba kojoj je naneta šteta ima prava na nadoknadu i javno izvinjenje - kaže Anđelković.

Đukići na državnom budžetu

Inače, Tanjug je državni medij, čijeg direktora postavlja Vlada. Na čelu ove kuće godinama se nalazi Branka Đukić, inače supruga člana te iste vlade Vladimira Đukića, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja. Ona nije želela da daje nikakve zvanične izjave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track