(VIDEO) SRPKINJA IDE NA MARS: Ljubinka prošla u treći krug!
Foto: RTS Printscreen

Svemirski rijaliti program

(VIDEO) SRPKINJA IDE NA MARS: Ljubinka prošla u treći krug!

Društvo -
Dvadeset četvoro odabranih kandidata iz tog programa otputovaće najranije 2024. godine na Mars. Oni će tamo početi sa izgradnjom prve ljudske kolonije na toj susednoj planeti, a niko od njih neće moći da se vrati na Zemlju

BEOGRAD - Beograđanka Ljubinka Nikolić prošla je u treći krug takmičenja “Mars One” čiji je krajnji cilj slanje ljudi na Mars u svojevrsnom svemirskom rijaliti programu, sa kartom u jednom pravcu.

Kompanija “Mars One” sa sedištem u Holandiji objavila je 15. februara spisak 100 kandidata (50 muškaraca i 50 žena) koji su prošli u treći krug takmičenja, prenosi NBC. Od hiljada kandidata prijavljenih 2013. godine kroz prva dva kruga sužen je izbor na sto odabranih koji će se nadmetati dalje, a među njima je i srpska naučnica Ljubinka Nikolić (51). Zanimljivo je i to da Balkan ima još jednog predstavnika u najboljih 100 kandidata, 28-godišnjeg Zagrepčanina Marka Lukića.

"Ja sam obična osoba sa neobičnim željama. Verujem da je sve moguće. Zavisna sam od vesti, knjiški sam moljac i otvorenog sam uma. Imam dve master diplome, iz geografije sa njujorškog Hanter koledža, i iz dizajna enterijera stečenu u Firenci. Imam i diplomu inženjerea geologije. Mogu da analiziram i lepo aranžiram stene na Marsu. Veliki sam fan SF-a i iskreno verujem da nismo sami u univerzumu. Crvena planeta će biti sledeći dom za čovečanstvo, a ovog puta se nadam da ćemo moći da prođemo bez ratova", navela je ona na svom profilu.

Za prolaz u treći krug kandidati su morali da prođu kroz niz intervjua sa Norbertom Kraftom, liderom tima za zdravstvena pitanja u okviru projekta. “To što ste jedan od najboljih individualnih kandidata ne znači da ste i najbolji timski igrač, zbog čega se radujem što ću pratiti kako kandidati napreduju kroz timski rad u predstojećim izazovima”, kazao je Kraft. Na spisku preostalih kandidata je 39 osoba iz Severne i Južne Amerike, 31 iz Evrope, 16 iz Azije, 7 iz Afrike i 7 iz Okeanije. Njih čekaju naredne runde koje će se fokusirati na formiranje timova, koji će prolaziti kroz testove u uslovima sličnim na Marsu.

http://www.youtube.com/watch?v=xxS7dCMBvSI

Kako je navedeno, oni će imati treninge u bazi koja izgleda ista kao ona koja će biti izgrađena na Marsu. Kompanija “Mars One” namerava da organizuje takmičarski program koji će se emitovati na televizijama širom sveta. Dvadeset četvoro odabranih kandidata iz tog programa otputovaće najranije 2024. godine na Mars.

Oni će tamo početi sa izgradnjom prve ljudske kolonije na toj susednoj planeti, a niko od njih neće moći da se vrati na Zemlju.

Ono što je najveća nepoznanica kada je ova misija osvajanja Marsa u pitanju jeste njeno finansiranje, s obzirom na to da se procenjuje da će koštati milijarde dolara. Prestižni MIT je, s druge strane, nedavno objavio rezultate svoje analize u kojima ističe da su njihovi naučnici “prilično optimistični” kada je tehnološki deo misije u pitanju.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track