VLADIKA TEODOSIJE: Kosovo ne zaslužuje prijem u Unesko
Foto: Aleksandar Jovanovic

Borba i dalje traje

VLADIKA TEODOSIJE: Kosovo ne zaslužuje prijem u Unesko

Društvo -
Svakako se nećemo uplašiti niti posustati u nastojanjima da uz božiju pomoć za naše potomke i našu decu, sačuvamo ono što su nama naši preci predali, kazao je vladika Teodosije

NIŠ - Vladika raško-prizrenski Teodosije izjavio je u Nišu da Kosovo ne zaslužuje prijem u Unesko, s obzirom na to šta su kosovski Albanci radili i kako su se ponašali sa srpskom duhovnom i kulturnom baštinom.

On je istakao da je za srpski narod na Kosovu i Metohiji, za sveštenstvo i monaštvo neprijatna pomisao da Kosovo postane članica Uneska.

"Svakako se nećemo uplašiti niti posustati u nastojanjima da uz božiju pomoć za naše potomke i našu decu, sačuvamo ono što su nama naši preci predali", kazao je vladika Teodosije.

Prema rečima vladike Teodosija, ovom trenutku je najbitnije da su svi "spomenici kulture", kako ih popularno zovu drugi, živa bogoslužna mesta.

"To su crkve, manastiri koji bogosluže i dok mi budemo prisutni, to će biti duhovna i kulturna baština Srpske pravoslavne crvke i srpskog naroda. Ne može biti drugačije koliko se god neko drugi trudio da to preimenuje", istakao je vladika raško-prizrenski.

"Mi se trudimo da svetu pokažemo istinu, a da li će da je čuju i prihvate to od njih zavisi. Važno je je da mi istrajemo i opstanemo na našem putu koji je Hristov put", rekao je Teodosije.

Prema njegovim rečima, država Srbija, Vlada, Srpska pravoslavna crkva i srpski narod čine sve što mogu da dodatno zaštite našu duhovnu i kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji i trudiće se i dalje, mada nam uslovi nisu naklonjeni.

Vladika-raško prizrenski Teodosije danas je, kao zamenik episkopa niškog Jovana, u Svetosavskom domu u Nišu presekao slavski kolač na obeležavanju slave Gradske opštine Medijana - Svete Petke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track