Vladika Teodosije: Svetinje na KiM su srpske!
Foto: Fonet

Istina

Vladika Teodosije: Svetinje na KiM su srpske!

Društvo -
Crkve i hramovi na Kosovu i Metohiji, a naročito četiri hrama pod zaštitom Uneska Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška, nisu samo spomenici koje bi neko mogao da prisvoji i da kaže sada je to naše, kaže vladika

NIŠ - Vladika raško-prizrenski Teodosije izjavio je danas u Nišu da su manastire i crkve na Kosovu i Metohiji podigli srpski vladari i da to najbolje govori čije je to nasleđe i kulturno i duhovno blago, i čije će ostati.

On je novinarima rekao da crkve i hramovi na Kosovu i Metohiji, a naročito četiri hrama pod zaštitom Uneska Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška, nisu samo spomenici koje bi neko mogao da prisvoji i da kaže "sada je to naše". "Vrlo je bitno da su oni u funkciji, da smo mi tu molitveno prisutni i da smo rešeni da istrajemo i da ostanemo na tim prostorima. Mnogi svakako imaju planove i želje, ali koliko će se to nekome ostvariti videćemo", istakao je vladika Teodosije.

Povodom zahteva Kosova za prijem u Unesko, vladika raško-prizrenski rekao je da je protiv toga u toku velika diplomatska borba predstavnika države Srbije, a da i pripadnici Srpske pravoslavne crkve čine sve ono što je u njihovoj moći. "Međutim, sila boga ne moli. Ukoliko neko i nešto uradi i donese odluku koja nama sada trenutno nije po volji, ne znači da će tako biti svagda", poručio je vladika Teodosije.

Vladika Teodosije rekao je da je najvažnije da su crkva, sveštenstvo, monaštvo i preostali verni narod ostali da žive na prostoru Kosova i Metohije. Prema njegovim rečima od svega je najvažnije da pravoslavni Srbi imaju Kosovo i Metohiju u svom srcu, jer Kosovo i Metohija nisu samo geografski pojam, već nešto više od toga. Vladika raško-prizrenski Teodosije u Sabornom hramu u Nišu služio je svetu liturgiju za početak nove školske godine, pošto će po odluci Svetog arhijerejskog sinoda do zasedanja Svetog arhijerejskog sabora zamenjivati episkopa niškog Jovana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track