VOJNE PENZIJE: Rok za vansudska poravnanja produžen do kraja godine
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Ministarstvo za rad

VOJNE PENZIJE: Rok za vansudska poravnanja produžen do kraja godine

Društvo -
BEOGRAD - Rok za vansudsko poravnanje u postupku rešavanja problema vanrednog usklađivanja vojnih penzija produžena je do kraja godine, a do sada je isplaćeno 30.240 osoba koje su potpisale ugovore o vansudskom poravnanju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je do sada više od 33.500 vojnih penzionera i njihovih naslednika podnelo odgovarajuće zahteve i da je većina isplaćena u potpunosti i u jednom delu.

Vulin je istakao i da je na molbu Udruženja vojnih penzionera Srbije dogovoreno i da se izašlo u susret njihovoj želi da se za otprilike 26.000 penzionera, koji nisu podneli zahtev na odgovarajući način, nisu stigli da podnesu ili su sumnjali u mogućnost da sve završe na najbolji način. ''Po istoj proceduri sve do 31. decembra 2016. godine možete da se obratite svojoj državi, potpišete sporazum o poravnjanju sa PIO fondom i u roku od jednog meseca - ako podnesete na početku meseca zahtev, do kraja meseca dobijate sav novac, u jednoj jedinoj rati, kao i oni koji su to uradili prošle godine'', objasnio je Vulin.

On je na sastanku sa predsedstavnicima Udruženja vojnih penzionera Srbije rekao da je ponosan što može da stojim pred njima i kaže im da drzava drži svoju reč. ''Danas potvrđujemo ono što smo znali, a to je da država drži svoju reč'', rekao je Vulin, podsećajući prisutne da su im govorili da neće biti isplaćeni, da država nema taj novac, da samo pokušava da kupi vreme, da ih zamajava. Navodeći da ti nisu govorili istinu, ministar je istakao da je ponosan što je danas tu ''čistog obraza'' i da može da pogleda svakog i kaže da je ispunjeno doslovce ono što je obećano.

Direktorka Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović rekla je da je skoro 34.000 podnetih zahteva i više od 30.000 potpisanih ugovora o vansudskom poravnjanju odličan rezultat koji je završen u roku od dva meseca, uz veliku podršku Udruženja. Prema njenim rečima, oko 10.000 vojnih penzionera koji su imali tužbu zaključili su ugovor o vansudskom poravnanju tako što su odustali od tužbe ili su imali usvajajuću sudsku odluku.

Ona je istakla da su sa postupkom morali da stanu 31. decembra 2015. godine iz formalno pravnih razloga, jer zaključak vlade od 30. oktobra prošle godine više nije važio. Prema njenim rečima, informacije o velikom interesovanju penzionera da podnesu zahtev predočene su ministru koji je, kao i uvek, podržao donet zaključak sa kojim se produžava rok potpisavanja vansudskog poravnanja do kraja godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track