VOJNI OSIGURANICI OŠTEĆENI: PIO isplaćivao manje penzije
Foto: Profimedia

Državna revizorska institucija ustanovila

VOJNI OSIGURANICI OŠTEĆENI: PIO isplaćivao manje penzije

Društvo -
Fond PIO je isplaćivao penzije vojnih osiguranika u manjem iznosu, s obzirom na to da manje isplaćeni rashodi po tom osnovu u 2014. iznose 1,99 milijardi dinara.

Na osnovu režima ključnih nepravilnosti iz Izveštaja o reviziji završnog računa Fonda PIO za 2014. i pravilnosti poslovanja vidi se da je Fond isplaćivao penzije vojnih osiguranika u manjem iznosu na osnovu podataka preuzetih od Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika.

Za ove podatke je naknadno presudama Ustavnog suda utvrđeno da nisu usklađene sa propisima, saopštila je Državna revizorska institucija.

Utvrđeno je da su penzije vojnih osiguranika, ostvarene do 1. januara 2008. godine, kao i one ostvarene posle tog datuma, morale biti usklađene na isti način, pod istim uslovima i u istoj visini kao i penzije korisnika u osiguranju zaposlenih.

DRI je preporučio Fondu PIO da preduzme mere radi izvršenja usklađivanja visine penzija vojnih osiguranika.

Fond PIO je, takođe, izvršio rashode u ukupnoj vrednosti od 76 miliona dinara za usluge koje su nabavljene bez primene Zakona o javnim nabavkama iako nisu postojali razlozi za izuzeće od primene.

U postupku revizije utvrđeno je da Fond PIO nije sproveo postupak javne nabavke usluga fiksne i mobilne telefonije i internet usluga već je nastavio da primenjuje ugovore zaključene u prethodnom periodu kada nije postojala obaveza da se ove usluge nabave u postupku javne nabavke i drugo.

PIO je u toku sprovođenja postupka revizije postupio po dve date preporuke, dok je za preostalih 16 u obavezi da dostavi odazivni izveštaj o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i dokaze o postupanju po datim preporukama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track