Vojska Srbije na vežbi u Nemačkoj
Foto: Zorana Jevtić

Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije na vežbi u Nemačkoj

Društvo -
Pripadnici 31. pešadijskog bataljona 3. brigade Kopnene vojske Srbije, koji će učestvovati na vežbi "Zajednička odlučnost" u SR Nemačkoj, ispraćeno je danas iz kasarne "Nikola Pašić" u Zaječaru

BEOGRAD/ZAJEČAR - Stotinu pripadnika pešadijske četeVojske Srbije učestvovaće na vežbi "Zajednička odlučnost" u Nemačkoj od 9. maja do 4. juna, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pripadnici 31. pešadijskog bataljona 3. brigade Kopnene vojske Srbije, koji će učestvovati na vežbi "Zajednička odlučnost" u SR Nemačkoj, ispraćeno je danas iz kasarne "Nikola Pašić" u Zaječaru. Vežbu, kako se navodi, organizuje Evropska komanda američkih Oružanih snaga.Tema vežbe je "Izvođenje operacija podrške miru u sastavu združenih snaga", s ciljem poboljšanja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika kopnenih vojski partnera u realizaciji operacija podrške miru u multinacionalnom okruženju.U multinacionalnom centru za obuku "Hohenfels", sto pripadnika 31. pešadijskog bataljona iz Zaječara uvežbavaće postupke i procedure u napadnim i odbrambenim operacijama, borbu u urbanim uslovima, evakuaciju ranjenika i vožnju terenskih vozila "hamer".Pešadijska četa Treće brigade sa kolegama iz Češke i Hrvatske biće u sastavu multinacionalnog bataljona. Načelnik Odeljenja za obuku Komande Kopnene vojske pukovnik Dejan Petković rekao je da će na vežbi učestvovati 4.400 pripadnika stranih oružanih snaga iz 11 zemalja članica NATO-a i Programa "Partnerstvo za mir"."U prethodnih pet godina učestvovali smo na 10 sličnih vežbi s jedinicama ranga vod, a sada prvi put učestvujemo sa jedinicom ranga četa", rekao je Petković i dodao da stečeno iskustvo na prethodnim vežbama govori da i u narednom periodu VS treba da učestvuje u takvim aktivnostima.Pukovnik Petković je dodao da zajedničkim uvežbavanjem pripadnici naše vojske podižu nivo spremnosti sastava za odgovor na pretnje po bezbednost i doprinose razvijanju međusobnog poverenja i jačanju bezbednosti u svetu.Komandir pešadijske čete koja će učestvovati na vežbi, kapetan Vladica Stanković, istakao je da će vežba poslužiti jedinici da razmeni iskustvo sa pripadnicima stranih oružanih snaga i unapredi operativnu sposobnost jedinice, piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track