VOZAČI, DANAS PAŽLJIVO Pojačana kontrola vezivanja pojaseva, mobilnih i vožnje pod dejstvom alkohola
Foto: Zorana Jevtić

Evropski dan bez poginulih u saobraćajnim nezgodama

VOZAČI, DANAS PAŽLJIVO Pojačana kontrola vezivanja pojaseva, mobilnih i vožnje pod dejstvom alkohola

Društvo -

BEOGRAD - Uprava saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova će danas sprovesti sveobuhvatnu akciju pojačane kontrole saobraćaja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se navodi, u toj akciji će biti angažovan maksimalan broj uređaja za merenje brzine kretanja, s obzirom na to da je brzina kretanja najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Pored brzine kretanja, kontrola će biti usmerena i na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, nekorišćenja sigurnosnog pojasa, kao i nepropisnog korišćenja telefona za vreme vožnje.

U saopštenju se podseća da je međunarodna organizacija koja okuplja saobraćajne policije 31 evropske države, TISPOL, pokrenula projekat pod nazivom EDWARD (European Day Without a Road Death - Evropski dan bez poginulih u saobraćajnim nezgodama).

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Navedeni projekat organizuje se u okviru Evropske nedelje kretanja (European Mobility Week) koja traje od 16. do 22. septembra, sa ciljem da se poveća bezbednost svih učesnika u saobraćaju i da 21. septembar 2016. godine bude prvi dan na evropskim putevima bez poginulih lica u saobraćajnim nezgodama.

Projekat EDWARD podržan je od strane Evropske komisije i njime se apeluje na sve građane da razmisle o rizicima sa kojima se suočavaju u saobraćaju, o rizicima koje mogu prouzrokovati drugim učesnicima u saobraćaju i na koji način mogu da smanje navedene rizike.U okviru projekta EDWARD, organizacije i građani se pozivaju da na internet stranici TISPOL-a potpišu zakletvu o bezbednom učešću u saobraćaju (road safety pledge).

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Manifestacije kojima se podržava ovaj projekat prikazane su na internet stranici Evropske komisije www.roadsafetydays.eu .Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije podržava navedeni projekat i poziva sve nadležne organe, organizacije i institucije da preduzmu mere u cilju povećanja bezbednost svih učesnika u saobraćaju, a građane da poštuju odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, ističe se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track