KO NE STAVI ZIMSKE GUME KAZNA DO 800.000 DINARA: Za vozače spremili paprene kazne!
Foto: Shutterstock

Novčane kazne od 6.000 do 800.000 dinara

KO NE STAVI ZIMSKE GUME KAZNA DO 800.000 DINARA: Za vozače spremili paprene kazne!

Društvo -

Sva vozila u Srbiji bi od utorka, 1. novembra, trebalo da imaju zimske gume, jer ako vas na putu zateknu sneg i led, a vi ste bez zimske opreme i policija vas uhvati, moraćete da platite novčane kazne koje se kreću od 6.000 do 800.000 dinara.

"Naime, ukoliko prođe prvi novembar i dođe do stvaranja zimskog pokrivača, a vi nemate zimsku opremu, uslediće novčana kazna za vozača - ako je vlasnik fizičko lice kazna je od 6.000 do 20.000 dinara, dok je za pravna lica iznos kazne od 100.000 do 800.000 dinara", kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja i dodaje:

Damir Okanović, Foto: Dragana Udovičić
Damir Okanović, Foto: Dragana Udovičić

"Ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica, zimske pneumatike moraju da imaju putnička vozila sa do devet mesta za sedenje i teretna najveće dozvoljene mase do 3,5 tona. Pneumatici moraju biti na svim točkovima, a dubina šare najmanje četiri milimetra. Zimske gume moraju imati i terenska vozila."

Foto: AP
Foto: AP

Okanović savetuje vozače da se na vreme obezbede, jer je vožnja bez zimske opreme veoma skup sport.

"Ako nemate zimske gume, vozilo se smatra tehnički neispravnim. A ako dođe do saobraćajne nezgode zbog nedostatka zimske opreme, osiguranje će isplatiti štetu oštećenom, ali će onda tražiti od vlasnika i vozača vozila koji nema zimske pneumatike da isplati tu štetu", upozorio je on.

(Alo/J. Mitrović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track